Könyvbemutatót tartottak Szegeden.

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című könyvét. Az interjúkötet két – a könyvben Erzsiként és Magdiként említett – fiatal szegedi lány Gulág-emlékeit, a szovjet kényszermunkatáborokban átélt szenvedéseik történetét tárja az olvasó elé.

Tatár Rózsa a könyvbemutatón elmondta: a sors hozta számára ezt a témát, hiszen a nyolcvanas évek végén együtt dolgozott könyve két szereplőjének egyikével, aki szívesen osztotta meg vele a fájdalmas emlékeket. Az író és újságíró szerzőt annyira foglalkoztatja a téma, hogy elkészítette könyve színpadi változatát (sőt, már be is mutatták), de tervei között szerepel egy történelmi regény is.

Forrás: Emlékpont Múzeum/Arany-Tóth Attila

A kötetbemutatón a szerzővel Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője beszélgetett. A történész elsősorban a könyv forrásértékét hangsúlyozta. Ezt szerinte az is növeli, hogy a szovjet Gulág-táborokban raboskodóknak mindössze hat százaléka volt nő, így a könyvből megismert női sorsok a történeti kutatásnak is számos újabb adalékkal szolgálnak.

A kétnyelvű – magyar és német – kötet kiadását a Gulág Emlékbizottság anyagi támogatása tette lehetővé.