A Reök-palotában Ázbej Kristóf monumentális alkotása.

Ázbej Kristóf képzőművész – az emberi kultúra őskortól napjainkig tartó történetét bemutató óriáskollázaából rendeznek kiállítást a szegedi Reök-palotában.

Az alkotó a csaknem 52 négyzetméteres művet bemutató csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, 1981-ben költözött a Párizs melletti lakásba, ahol először faliújságszerűen kezdett számára fontos képeket kiragasztani. Az egyik falra lemezborítók kerültek, a másikra képzőművészeti alkotások reprodukciói vagy kottarészletek, a gyerekszobába meseillusztrációk. Az újabb és újabb képrészletek tematikus alapon vagy színvilágukban vonzották egymást, egy idő után pedig a helyiség minden falát beborította a mű.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az enciklopédikus jellegű alkotás egyre sűrűbbé vált, 2001 körül pedig eljutott odáig, hogy fontos részlet kitakarása nélkül már az adott térben nem lehetett tovább bővíteni – közölte a képzőművész.

Mint  fogalmazott, a kollázs mindennapi életük részévé vált, őt más művészeti projektek kezdték foglalkoztatni, egészen addig, míg 2014-ben a nála vendégeskedő Beke László művészettörténész föl nem vetette, hogy az egymásmellé helyezve mintegy 25 méteres panorámaképet érdemes lenne a nagyközönségnek is bemutatni.

Csaknem egyéves munka volt a felragasztott képek leválasztása a falról, majd Sajnovits Péter restaurátor művész újabb egy esztendő alatt javította ki a hibákat és erősítette meg az alkotást úgy, hogy az bemutatható legyen.

Forrás: REÖK/Alapfy András

A Reökben egy térinstalláció keretében, a párizsi lakás másolatának falain keresztül mutatják be a Tisza-parti város közönségének.

Ázbej egyébiránt szeretné, ha a panorámakép tovább gyarapodna: tervei szerint művészbarátai egészítenék ki az alkotást egy-egy számukra fontos részlettel.