Spanyolországból kapott társat magának.

Párra lelt a Szegedi Vadaspark csupaszpofájú tamarinja – derült ki az állatkert egy mai közleményéből. A Tisza-parti városban élő karmosmajom egy fajmentő program keretében kapott társat Spanyolországból. A lánymajom helyét egy szegedi hím vette át a hispán állatparkban.

A majomcsere nem titkolt célja, hogy az állatok szaporodjanak, hozzájárulva ezzel a rendkívül ritka és veszélyeztetett faj fennmaradásához.

Forrás: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos

A csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor) már megjelenésében is különleges, azonban az állatkertek világában nem ez teszi kuriózummá. Veszélyeztetett fajról van szó, amelynek száma az Amazonas folyó mentén az elmúlt 18 évben a felére csökkent. Elsősorban az élőhelyének, a trópusi esőerdőknek pusztulása fenyegeti, illetve az, hogy a változáshoz sikeresebben alkalmazkodó vöröskezű tamarinok (Saguinas midas) foglalják el a visszaszoruló csupaszpofájú tamarinok helyét. Állatkertekben is viszonylag ritkának számít a faj, jelenleg a világ 33 állatkertjében tartják közel 180 egyedét az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint – olvasható a Szegedi Vadaspark beszámolójában.

Hozzáteszik, Magyarországon is kizárólag itt, Szegeden találkozhatunk e főemlősökkel.

Forrás: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos