Tizenhat év után most először.

Ugró- vagy más néven Goeldi-tamarin született a Szegedi Vadasparkban – adta hírül a Tisza-parti város állatkertje. Tizenhat év után most először gondoznak tamarinkölyköt a park munkatársai.

Tudományos nevét felfedezőjéről, Émil August Goeldi svájci zoológusról kapta. Majomtársaihoz képest meglehetősen későn, 1904-ben írtak róla először.

Az ugrótamarinok Dél-Amerikában, az Amazonas-medence nyugati részén őshonosak. Elsősorban a trópusi esőerdők alsóbb lombkoronaszintjén múlatják az idejüket.

A vadaspark tájékoztatása szerint kisebb, 6-8 fős famíliákban élnek. Gyümölcsöket, gombákat és rovarokat esznek, de jó ízzel elfogyasztják a gyíkokat és madárfiókákat is.

A nőstények egyszerre csak egy utódot szülnek. A kölyök két hétig az anyja nyakába kapaszkodva ismerkedik a nagy világgal, ezt követően az apja gondozza. (Később az egész család bekapcsolódik a nevelésbe.)

Nomen est omen, akár négy méteres ugrásokra is képesek.

A Goeldi-tamarin bár nem számít veszélyeztetett fajnak a Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint egyre kevesebben vannak. Az erdőirtások mellett az illegális állatkereskedelem veszélyezteti őket leginkább.

Az állatkertekben nem számít gyakorinak. Magyarországon jelenleg csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatunk velük.

(Borítókép: tamarinok Szegeden; forrás: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos)