A városi parkolásért felelős cég ügyvezetője szerint korrektül és jogszerűen jártak el

Parkolóórára cserélték a sorompót a hódmezővásárhelyi strand bejártánál – panaszolta portálunknak egyik olvasónk. Levele szerint önmagában nem a változtatás tényével van a gond, sokkal inkább azzal, hogy erről semmilyen tábla, vagy más figyelmeztető felirat nem ad hírt a fürdőhöz érkező autósoknak.

Mint írta, neki 3600 forintja bánta a tájékoztatás hiányát, nem értesülvén ugyanis a változtatásokról nem vett jegyet a kocsijára, így annak rendje és módja szerint meg is büntették.

Nyitva volt a sorompó

Forrás: Vásárhely24/Olvasói fotó

Beszámolója szerint az eset tegnap délelőtt történt: a strandbejárathoz érve nyitva találta a sorompót, ám miután ilyesmi a múltban is gyakran előfordult, a megváltozott parkolási rendről pedig semmilyen tájékoztatót nem talált, úgy vélte, nem kell fizetni. Később, csak a szélvédőjén hagyott „mikuláscsomag” döbbentette rá, hogy az újonnan felszerelt parkolóórát kellett volna használnia.

Olvasónk, ilyen körülmények közt semmiképp sem érzi jogosnak a bírságot.

Forrás: Vásárhely24/Olvasói fotó

Levelében egyébiránt azt is megjegyezte, nem tartja korrekt dolognak , hogy a parkolóórát – mint írta – „egy bokor mögé” rejtették el, miként azt sem, hogy a „nyilván lesben álló” parkolóőr figyelmeztetés helyett már az „érkezése percében” megbüntette.

„Egy sor tábla figyelmeztet”

Forrás: Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt.

A történtek kapcsán megkerestük Magyar Józsefet, a városi parkolásért felelős Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. ügyvezetőjét, hogy tudniillik miért nincs kirakva semmilyen információs tábla arra nézve, hogy a sorompó helyett immáron a parkolóórát kell használniuk a járművezetőknek.

A HMSZ vezetője szerint nem igaz, hogy semmi sem tájékoztatja a fürdőhöz érkező autósokat. Mint mondta az Ady Endre és Bartok Béla utca sarkán rögtön két tábla is figyelmeztet a fizetős zóna kezdetére, végére, majd bent újabb négy narancssárga felirat.

Utóbbiak kapcsán hangsúlyozta, a narancs táblákon parkolóórát és nem sorompót vagy fizetőkaput jelző piktogram szerepel. Mint fogalmazott, ez egyértelmű jelzés a sofőröknek, hovatovább a KRESZ is ezen ábra használatát írja elő.

(A táblákon feltüntetett rajzokról szólva azt is megjegyezte, azok a megbüntetett autós fotóin is tökéletesen látszanak.)

Szavai szerint maga a parkolóóra is jól látható helyen van: a ki- és begördülő autósok közvetlenül mellette haladnak el.

Forrás: Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt.

Beszélgetésünk során határozottan cáfolta azt az állítást is, miszerint a parkolóőr a „bokrok közt bujkált” volna. Elmondása szerint szó sincs ilyesmiről, egyúttal megjegyezte, az ellenőr fényképfelvételeinek tanúsága szerint közel negyedóra telt el a kocsiról készült első és utolsó fotó között, azaz körülbelül tizenötpercig ott volt, ezt követően került csak a cédula az ablaktörlő mögé.

Mindezeken felül közölte azt is: volt türelmi idő az átállás előtt. Az óra még a hét elején került oda és mindeddig nem is bírságoltak az ellenőrök.

Itt jegyezte meg, a városi strandfürdő parkolóját hivatalosan 2017. január 1-én vette át a városi parkolási társaság, mindeddig azonban a régi száz forintos óránként árat kellett fizetni, szemben a Vásárhely más részein fizetendő kétszáz forintos árral. Mint mondta, ezért „senki nem reklamált” náluk.

Forrás: Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt.

Kérdésünkre még hozzátette, a már nem használt sorompót napokon belül leszerelik.

Nem fizet

Forrás: Vásárhely24/Olvasói fotó

Cikkünk megjelenése előtt nem sokkal újabb levelet kaptunk olvasónktól, melyben a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. állításaira reagál.

Olvasónk továbbra is úgy véli „önmagában az, hogy fizető parkolásra hívják fel a figyelmet, nem utal a fizetés módjának a megváltoztatására”. Mint írta, a képein is szereplő táblák csak azt jelzik, fizetni kell az autósoknak, azt nem, hogy a korábbi sorompós rendszer helyett immáron egy parkolóórába kell aprót dobni.

Nehezményezi továbbá azt is, hogy ha egy tábla nem is, a pótdíjazó miért nem figyelmeztette a megváltozott rendről, ha már az érkezésének szemtanúja volt.

Leveléből az is kiderül, változatlanul ragaszkodik hozzá, hogy a társaság engedje el a büntetését, miután az, meglátása szerint jogtalan lévén „megtévesztésen” és „rosszindulaton” alapult.