Szoborért kiállt a Szent István templom előtti üres posztamens.

Szobor nélkül maradt a Szent István templom előtti füves placc: évekkel ezelőtt az egyik szegedi út körforgalomba költöztették Nepomuki Szent János szobrát, az itt maradt talpazat viszont azóta is üresen áll.

Az elárvult talpkőre a Napi Vásárhely című internetes blog hívta fel a figyelmünket. A szerzők meglátása szerint épp itt az ideje, hogy új szobrot kapjon a tér, vagy, ha más nem elbontsák a régi piedesztált.

(Ők egyébiránt az előbbit támogatnák.)

Forrás: Napi Vásárhely

Nepomuki Szent János kalandos vásárhelyi története

Nepomuki Szent Jánosnak, a vizek védőszentjének 1778-ban emeltettek szobrot a vásárhelyi katolikus hívek. A mű egy ismeretlen pesti mester munkáját dícséri.

Az eredeti kőalkotás sokáig a Kálvin János téren állt, arccal Hód-tó felé, később azonban a helyi reformátusok rosszalni kezdték, hogy a szent épp az épülő református újtemplomra tekint, így kezdeményezték az áthelyeztetését.

Az ügy akkortájt heves vitákat váltott ki a különböző felekezetű vásárhelyi polgárok körében: egy parasztlegény egészen odáig ment, hogy egész egyszerűen leütötte a gyónási titok mártírjának fejét. (Félév börtönre és huszonöt botütés lett a büntetése.)

Forrás: Hódmezővásárhely.hu

A szobrot végül 1884-ben – a Nagy András János kút miatt – mozdították el eredeti helyéről. A felekezeti megbékélés jegyében immáron nyugatra nézett.

A régi kőalkotás egyébként ma már nincs meg; egy vasból készült reprodukciója áll csak: 1950-től volt a Szent István tér éke, ma a laktanya mellett álló körforgalm posztamensét díszíti.