Megnyitott Ambrus Sándor - immáron tizennegyedik - Kezek Dicsérete kiállítása a Belvárosi Fazekasházban.

Körülbelül félszáz műértő, műkedvelő vásárhelyi gyűlt össze szombat délután Ambrus Sándor fazekasmester Lánc utcai otthonában, hogy megtekintsék a népi iparművész – immáron tizennegyedik – Kezek Dicsérete kiállítását, annak ünnepélyes megnyitóját.

A mester elegáns, gazdagon mintázott, a múltat, a helyi fazekas hagyományokat a jelenbe átmentő, a jövőnek átörökítő színpompás korsói, tányérjai, kancsói, fazekasmunkái mellett a Vásárhelyi Hímzőműhely kézműves remekeit, Szabóné Tóth Hilda tűzzománcait, és a Péczely Attila iskola kerámiaszakos diákjainak műveit is megcsodálhatták az érdeklődők. Valamint Mucsi Imre és Sipka Rózsa 19-20. századi egyedi kerámia és bútor gyűjteményét, melyet a közelmúltban ajándékoztak a Ambrusnak.

A megnyitón elsőként Almási István polgármester köszöntötte a megjelenteket, egy Ambrus Sándorral közös történettel egy hosszú autóútról, a mester francia nyelvtudásáról és egy üveg pálinkáról. A polgármester ezt követően hosszasan méltatta a kiállító művészeket.

Megnyitották Ambrus Sándor - immáron tizennegyedik - Kezek Dicsérete Kiállítását a Belvárosi Fazekasházban.Fotó: Vásárhely24/Bornemissza Péter

Mindig elismerésre méltók azok az alkotók, akik értik és ismerik egy hely szellemét, a lokális hagyományokat, és nem sajnálják az energiájukat és tehetségüket arra, hogy átörökítsék a legszebb népművészeti formákat a mának és a jövőnek. Különösen igaz ez a most kiállító művészekre, azokra, akik egy felbecsülhetetlen kincs továbbélésén dolgoznak – mondta el a polgármester.

Hiányos a cím. A kiállítás a fejek, a szívek és a kezek dicsérete – erről már Mucsi Imre beszélt, aki a tárlat apropóján egy páratlan kerámiakollekciót adományozott a Fazekasháznak, és – mint mondta – így az egész világnak. Sipka Rózsa mindezt azzal egészítette ki, hogy a mester gyűjteménye Európa bármely városában, kiállítótermében megállná a helyét, ezért is gondolta úgy, hogy azt néhány szép tányérral ő is gazdagítja.

Megnyitották Ambrus Sándor - immáron tizennegyedik - Kezek Dicsérete Kiállítását a Belvárosi Fazekasházban.Fotó: Vásárhely24/Bornemissza Péter

A megnyitóbeszédek sorát Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke folytatta. Arról beszélt, mitől lehet egy régió, egy település a gazdasági szereplők számára vonzó. Szerinte egy hely jövőjének, boldogulásának kulcsa az, ha alapozni tud a hagyományaira. Ebben a munkában van fontos szerepe Ambrus Sándornak és a most kiállító művészeknek.

Végül maga a mester is szólt pár szót az egybegyűltekhez. Beszélt az ajándékokról, és azokról az alkotásokról, melyeknek a háza most otthont adott.

A kiállítás december 15-éig lesz látható a Belvárosi Fazekasházban.