Két Kézműves Remek díj is jutott Csongrád megyébe.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara két önkéntes tagja, a hódmezővásárhelyi Ambrus Sándor fazekasmester, és a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. kapta meg az elismerést az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari vásáron tartott díjátadón, Budapesten.​

Összesen 110 munka érkezett a Magyar Kereskedelmi é Iparkamara által kiírt pályázatra, melyek közül 43-at díjaztak. Ambrus Sándor „Hódmezővásárhelyi Vendégváró” elnevezésű kerámia étkészletével, míg a Hódmezővásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. Vásárhelyi hímzett termékcsaládjával, egy kress falvédővel és egy kress párnával vívta ki a szakmai zsűri elismerését.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke a díjátadó ünnepségen kiemelte: a valódi kreativitást díjazták, azt a munkát, amelyben együtt él a hagyományőrzés az új alkotással. A kézművesek a hagyományokat úgy örökítik át, hogy közben hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez is. Képesek újat alkotni, anyagba foglalva a tradíciókat úgy, hogy közben használható, piacképes terméket állítanak elő – tette hozzá.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: a kamara 13. alkalommal rendezi meg a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma elismerését szolgáló ünnepséget. Egyre növekszik a kereslet a minőségi, speciálisan magyar és művészi termékek iránt, és azok színvonala is emelkedik – tette hozzá. Kitért arra, hogy a kézművesség képviseli azokat az értékeket, amelyek az elmúlt ezer évről szólnak. Reményét fejezte ki, hogy a magyar kézműves társadalom a hagyományőrzés feladatát a jövőben is el tudja látni, a művekből rendezett kiállítás mindennek a tanúbizonysága. Egy-egy alkotás létrehozása több mint munka, rengeteg szeretet, és a szakma iránti hódolat – mondta, megköszönve a díjazottak munkáját.

Az MKIK 2002-ben indította útjára a Magyar Kézműves Remek pályázatot. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlá­tozott, a pályázók teljesítménye számít, eszerint szinte egyedülálló elismerésről van szó. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egye­di értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

Martonosi János / CSMKIK