Hát azt, hogy hol? Helytörténeti érdekességeket mutatunk!

Egy kvázi baráti beszélgetés alkalmával egyik olvasónk tette fel a kérdést, tudjuk-e hány napóra van Vásárhelyen és azok hol vannak. Mivel ismereteink több mint hiányosak e téren, segítséget is adott, melyet most összefoglalunk mások okulására.

Vásárhelyen a manapka.mcse.hu – mely a magyarországi napórák leghitelesebb gyűjtőoldala – szerint három napóra található.

Az első és egyben legrégebbi talán közismert is, a Bethlen Gábor Gimnázium udvarán áll egy műkő pilléren. Típusa és a számlap elhelyezkedése egyenlítői vagyis úgynevezett ekvatoriális. A bonyolultnak tűnő számítási rendszerről ITT olvashat többet.

A római számokkal jelzett “számlapon” negyedórás közökkel lehet leolvasni az időt. A napórát Lőrincz Győző tervezte és a Metripond Mérleggyár Univerzál Szocialista Brigádja készítette el  még 1982-ben.

A sorban második napóra a Szék utcán található, az Aranyossy Ágoston  Óvoda és Általános Iskola falán, azonban úgy tudjuk, jelenleg nincs felszerelve, a padláson porosodik. Ez az óra vertikális, óraosztása egyenlőtlen, és a következő felirat olvasható rajta: “CSAK A DERŰ ÓRÁIT SZÁMOLOM”.

A harmadik napóra helye is talán közismert, a Hód­Mezőgazda Zrt.  Kiállitási Centrumában, az egyik csarnok homlokzatán látható.  A talajtól 7 méterre lógó óra szintén vertikális, déli tájolású, óraosztása változó közű, egész órás. Az órát Lelkes István tervezte.

Aki még többet akar olvasni a környéken fellelhető napórákról IDE kattintson.

Vásárhelyhez legközelebb egyébként Szegeden 7, Szentesen 3, Ópusztaszeren és Nagymágocson 1-1 napóra található a manapka oldal közlései szerint.

fotók: Szabó Imre napóra vadász