A ünnepélyes átadó ezúttal is a Magyar Kultúra Napján, január 22-én lesz.

Bessenyei Ferenc szülővárosa, Hódmezővásárhely 2009-ben művészeti díjat alapított, melyet Bessenyei Ferencről neveztek el. A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amely a kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Hódmezővásárhely Díszpolgárának nevét viseli, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése, B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegyének hozzájárulásával 2008. május 29-én hozott rendeletében alapította meg. A díjat rendre január 22-én, a Magyar Kultúra Napján adják át, a tavalyi évhez hasonlóan az idén is a BFMK-ban.

Idén is két egyéni díjazottról döntöttek.  Egyikük Kovács Zsuzsa Jászai-díjas színművész, aki színpadi, televíziós és musical szerepeivel érdemelte ki a díjat, mondta csütörtökön Vágó János önkormányzati képviselő.  Kovács Zsuzsanna  1945-ben született Pécsett. a Szegedi Balettiskolában végzett zongora és ének szakon. 1960-ban a debreceni Csokonai Színház tánckarához szerződött, majd két év múlva a Szegedi Nemzeti Színház balettkarának lett tagja. 1963-1968 között ugyanitt színész volt. 1968 óta a Budapesti Operettszínház tagja. Színpadi szerepei közül emlékezetes a Hegedűs a háztetőn című musical melyben Bessenyei Ferenc oldalán játszott.

Boros Annamária hódmezővásárhelyi zongoraművész, tanár, a város rendezvények, koncertek rendszeres fellépője. 1950. szeptember 7-én született Makón, zongoratanulmányaimat már öt évesen elkezdte. 1973-ban diplomázott, 5 évig Csongrádon tanított, majd 1978-tól Hódmezővásárhelyen él és dolgozik.  2002-ben a Város Közszolgálatáért kitüntetésben részesült, de emellett is számos díj birtokosa.

Az ünnepélyes és természetesen zenés díjátadóra január 22-án 17 órától kerül sor a BFMK-ban.

A Bessenyei Díj eddigi birtokosai:

2009. –  Kónya Krisztina énekművész

2010. –  Hegedűs Endre zongoraművész – Kankalin Néptáncegyüttes

2011. –  Zoltán Péter klarinétművész,tanár – Városi Fúvószenekar

2012. –  Bitskey Tibor színművész – Fandante Kamarakórus

2013. –  Jordán Tamás színművész – Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar

2014. –  Steiner Béla zeneszerző, karnagy, zenepedagógus – Széles Anna színművésznő

2015. –  Fogarassy Judit táncművész, koreográfus – Mihályi Győző színművész

2016. –  Kovács István színművész – Vágó János kürtművész, karnagy