Tíz éve alapították a Kárász József Irodalmi Kört, erre emlékeztek ma.

Köszöntőt mondott Fényesi Tóth János, az Irodalmi Kör elnöke, melyben a közösség szerepét hangsúlyozta. Emellett kiemelte, Kárász József sokat tett azért, hogy a parasztság világát megismertesse az olvasókkal.

Ezután ünnepi beszédet mondott Fehér József, az alapító elnök, amelyben visszaemlékezett az Irodalmi Kör múltjára. Elmondta, Hódmezővásárhely mindig is az írók és a költők, a képzőművészek városa volt és maradt is. Nem véletlenül nevezte Ady Endre „Paraszt Párizsnak”, hiszen Vásárhely nemcsak befogadta, de támogatta is a művészetet. Ez mit sem változott, a Kárász József Irodalmi Kör egy méltó folytatása a múltnak.

Hozzátette, tíz éve annak, hogy 2007. február 16-án a Németh László Városi Könyvtárban tizenkét résztvevővel megalapították az Irodalmi Kört. Céljuk, hogy lehetőséget teremtsenek az írók és költők kibontakozására, támogassák a tehetségeket. Több színvonalas alkotást is publikáltak már az Irodalmi Kör segítségével, 2011-ben már az első antológiájukkal büszkélkedhettek.

Emellett zenés irodalmi esteket, felolvasó esteket is tartottak, két tagjuknak pedig már önálló könyvbemutatót is rendeztek. Megemlékezett arról is, amikor iskolákba látogattak el, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a kultúrával, személyesen találkozhassanak írókkal és költőkkel.

Ugyanakkor hozzátette, munkásságuk Vásárhely határain is túlnyúlik, így az irodalmi élet a környező településeken is fellendülhetett.

A tizedik évforduló alkalmából Barátság oklevelet adtak át a Somogyi-könyvtár Íróklubjának.

Ezt követően Kőszegfalvi Ferenc történész az Irodalmi Kör névadójára, Kárász Józsefre emlékezett vissza. Szakmai munkásságát emelte ki, emellett az íróval közös élményeit is megosztotta a közönséggel.

Ezután a tagok irodalmi művekből olvastak fel részleteket, valamint verseket, Dani Imre előadásában pedig zenei kíséretet hallhattak a jelenlévők.