Madaraktól hangos a kardoskúti határ.

Madarak tízezerei ütöttek tanyát ezekben a napokban Hódmezővásárhely határában, a kardoskúti Fehér-tó környékén.

A Körös-Maros Nemzeti Park beszámolója szerint  a szalakóták, a gyurgyalagok, a búbos bankák, a vadgerlék és a fecskék többsége mára már elröpült, itt vannak  viszont a délre tartó énekesek, a réti, a havasi, az erdei és a rozsdástorkú pityerek, valamint a mezei pacsirták és a seregélyek.

A szakemberek megfigyelései szerint szeptember közepén megérkeztek az első darvak is, október első napjaiban pedig már több száz példány állomásozott a szikes tó partján és a közeli kukoricásokban.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Széll Antal

Tábort vertek a nagy őrgébicsek, az első kékes rétihéják, valamint a danka- és a sztyeppi sirályok is, nyomukban pedig hamarosan a gatyás ölyvek is felbukkannak majd.

A januári nagy hideg miatt nincs ugyan rágcsáló-gradáció, de a learatott kukoricatáblákon így is jó eséllyel vadászhatnak a ragadozómadarak a rejtekhely nélkül maradt pockokra és egerekre – olvasható a KMNP tudósításában.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park/Széll Antal

A közleményből az is kiderül, a récevonuláshoz még kevés a víztér a szikes tavakon, de néhány színes récefélét már láttak az ornitológusok.

A tőkés récék nagyobb számban vannak jelen, de inkább csak a csatornák környékén. Szaporodnak a kék galambok, s reményeink szerint az őszi esők hatására hamarosan megérkeznek majd a nagy lilikek is. Utóbbiak a sarjadó füveket és a nagy vízfelületeket kedvelik, ahol jól belátják a területet, s így biztonságban olthatják szomjukat – zárul a beszámoló.