Hódmezővásárhelyen járt az LMP parlamenti frakciójának új képviselője.

Miért nem kérdezi meg a kormány az emberek véleményét a letelepedési kötvényekről, miközben milliárdokat költ a nem létező Soros-terv kapcsán rendezett nemzeti konzultációra? – tette fel a kérdést Demeter Márta országgyűlési képviselő a Lehet Más a Politika csütörtöki, hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatóján.

Az LMP parlamenti frakciójában politizáló független honanya szerint a bár a Fidesz-KDNP kabinet látványosan szembemegy az Európai Bíróság ítéletével, ezzel párhuzamosan viszont, a kötvényüzlet révén, 2013 óta összesen több mint húszezer külföldi személynek adott előbb tartózkodási, majd letelepedési engedélyt bármilyen komolyabb nemzetbiztonsági ellenőrzés nélkül.

Aggályosnak nevezte azt is, miszerint az értékpapírokat nem közvetlenül a magyar állam, hanem „különböző, Rogán Antalhoz kötődő” offshore cégek értékesítik. A konstrukcióról szólva elmondta, az Államadósság Kezelő Központ diszkontáron (azaz a névértéknél olcsóbban) adja át a kötvényeket a közvetítőknek, a lejárati idő után azonban a papíron szereplő tényleges áron vásárolja vissza őket, így a több milliárd forintnyi különbözet a közvetítőknél marad. Meglátásuk szerint ez is azt bizonyítja, hogy az államkötvény program kizárólag az említett vállalkozások gyarapodását szolgálja.

Ígérete szerint, ha a zöldpárt kormányra kerül, elszámoltatják mind az ügy szakmai, mind annak politikai felelőseit.

Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei alapszervezetének elnökségi tagja – Demeter Márta bevezetőjével összhangban – szintén arról beszélt, a Soros-tervről rendezett nemzeti konzultáció „pusztán csak figyelemelterelés”, a kormánypártok menekülnek az igazi kérdések elől.

Szavai szerint az LMP ezzel szemben a valódi társadalmi problémákra koncentrál. Jobb egészségügyet és oktatási rendszert szeretne, megreformálná a „zsákutcának bizonyult” közfoglalkoztatási programot, progresszív adórendszert vezetne be, megemelné a nyugdíjminimumot és a családi pótlékot, versenyképesebbé tenné a kis- és középvállalkozásokat, egyúttal megszüntetné a dolgozói szegénységet.