Rendhagyó mód, ezúttal vasárnap.

Véradónapot tart a Magyar Vöröskereszt hódmezővásárhelyi szervezete április 23-án, azaz – rendhagyó mód – vasárnap, délelőtt tíz és déli tizenkét óra között, az Andrássy utca 45. szám alatt, az egykori Korzó Mozi épületében.

Felhívásuk szerint ezzel párhuzamosan egy másik jótékony akcióra is sort kerítenek itt: ugyancsak délelőtt ruhákat osztanak a rászoruló embereknek.

Az önkéntes véradók nemes cselekedetét ezúttal is ajándékokkal honorálják: nevezetesen különböző fürdőbelépőkkel valamint egy, a Hungerit által felajánlott virslikuponnal.

Egy véradó, három emberen segíthet!

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervez véradásokat. Alkalmanként összesen négy és fél deciliter vért vesznek le a donoroktól, melyből plazmakészítmények, valamint vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.

Egy véradó egy alkalommal akár három emberen is segíthet.

Országos szinten körülbelül 1800 véradásra van szükség naponta ahhoz, hogy legyen elég vérkészítmény a biztonságos ellátáshoz.

Fontos, hogy a véradásokkal maga a véradó is nyer, minden alkalom ugyanis egy szűrővizsgálat is. A levett vért HIV-re, Hepatitisz-B-re és-C-re, valamint szifiliszre is megvizsgálják a szakemberek. Vért adni, csak bizonyos hivatalos iratok – a személyi igazolványunk, valamint lakcím- és TAJ-kártyánk – felmutatásával lehet.

(Borítókép: llusztráció; forrás: Facebook.com/Önkéntes Véradás Magyar Vöröskereszt)