SZ.I., a székkutasi TSZ elnökének sikkasztási ügyében hozott a vásárhelyi bíróság nem jogerős ítéletet.

Évek óta folyó sikkasztási ügynek tettek – majdnem – pontot a végére a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon pénteken.

A Hódmezővásárhelyi Járásbíróság pénteken nem jogerősen bűnösnek mondta ki Sz. I. vádlottat – a székkutasi Új Élet MGTSZ elnökét – 736 esetben üzletszerűen, kisebb értékre elkövetett sikkasztás bűntettében és 343 esetben üzletszerűen, szabálysértési értékre elkövetett sikkasztás vétségében.

A vádlottat halmazati büntetésül 1 év , de végrehajtásában 2 év 6 hónapra felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélték. A bíróság a magánfélként perelő sértettek polgári jogi igényét elutasította, míg a kamatkövetelést egyéb törvényes útra utasította. Igényeiket nyilván polgári peren érvényesíthetik…

Sz. I. a székkutasi mezőgazdasági szövetkezet igazgatósági elnöke volt 2007. március 30. és 2007. december 31. napja között. A vádlott a szövetkezet számlájára érkezett, azonban a részarány-tulajdonosoknak járó, nagyjából 103 millió forinttal 2007. március 30. napját követően sajátjaként rendelkezett úgy, hogy azt különböző pénzügyi műveletekben – így többek között hiteltörlesztésre, közmű- és járuléktartozás kiegyenlítésre – használta fel, 1079 sértett számára különböző összegű kárt okozott.

A bűncselekménnyel okozott kár hozzávetőlegesen 80 millió forint erejéig megtérült, ugyanis a szövetkezet kártalanította a részarány-tulajdonosokat, ezért a bíróság az általuk előterjesztett polgári jogi igényt elutasította.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, így az nem emelkedett jogerőre.

Az ügyben korábban hűtlen kezelés gyanúja is felmerült több résztvevővel kapcsolatban, ám azt az eljárást a bíróság megszüntette idén áprilisban. Erről ITT írtunk.

fotó: a székkutasi tsz új gépparkja a 70-es években – ez az ügy ennél a képnél kicsit fiatalabb…