Kihalóban lévő óriási ragadozó madár jelent meg ismét az országban. A szegedi múzeumban is találkozhatunk vele.

A fakókeselyűt az ég urának is hívják, mivel a közel tíz kilogramm tömegű, majdnem 3 méter szárnyfesztávolságú madár a meleg légáramlatokkal akár 3000 méter fölé is emelkedhet, és száz négyzetkilométert is könnyedén bebarangolhat élelem után kutatva.

Egykor Vásárhely környékén az alföldi pusztákon is viszonylag nagy számban élt, vagy kutatott élelem után. Ehhez az elhullott állatok, főleg szarvasmarhák, lovak, birkák teteme biztosított forrást. Az Alföldön csak népies nevén volt ismert, grifmadár. Igen, egy f-fel.

Pár hónapja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, Borbáth Péter, a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén, Pély közelében 15 fakó keselyűt figyelt meg. Ekkora csapatra 100 éve nem volt példa Magyarországon. A környező országokban él már ebből a fajból néhány példány. Ilyen sok fakókeselyűt 1926-ban – akkor 11 példányt – figyeltek meg hazánkban.

A Kárpát-medencében egészen a múlt század közepéig három keselyűfaj, a fakó-, a barát- és a dögkeselyű is rendszeresen előfordult. A Kárpátok hegyei megfelelő fészkelőhelyet, az Alföld több tízezer ridegen tartott jószága pedig bőséges táplálékforrást biztosított számukra.

A Szegedi Móra Ferenc Múzeumból fotókat kaptunk, melyeken ez a hatalmas madár látható.