Nem kizárt, hogy az ebösszeírás áll a háttérben.

Megduplázódott a kóbor kutyákról szóló bejelentések száma az elmúlt időszakban – derült ki a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének egy mai közleményéből. A szervezet szerint a legtöbb állat jó kondiban van, barátságos, sőt sokukon nyakörv is van, mindazonáltal nincsenek chippel ellátva.

Balogh Ernő okleveles állatvédőr szerint könnyen lehet, hogy a városban kóborló kutyusok növekvő száma a közelmúltban indult ebösszeírással lehet összefüggésben. Sokan lehetnek olyanok, akiknek nincs pénze beoltatni vagy épp chippeltetni a négylábújukat, így jobb híján utcára teszik az állatot, bízva abban, hogy valaki befogadja majd.

Az állatvédő egyesület elnöke mindenkit arra kér, semmikép se tegyenek így: amennyiben valaki nehéz körülmények között él, és nem tudja beoltatni vagy épp regisztráltatni a kutyáját, kerese fel a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületét, vagy a helyi családsegítő szolgálatot.

A szövegből mindezeken felül az is kiderül, azt szeretnék, ha mindenki számára jó megoldás születne a kialakult helyzetre, így a jövő héten az önkormányzattal is tárgyalóasztalhoz ülnek.

Az állatvédők szerint fontos az ebösszeírás, mindazonáltal legalább ilyen fontos, az állattartók ösztönözése. Világossá kell tenni, hogy a chippeltetés a felelős
kutyatartás legelső lépése. A pénzbüntetés csak ezután következhet.

(Borítókép: illusztráció; forrás: MTI/Balázs Attila)