Átadták az idei Bessenyei-díjakat.

Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal tüntették ki Vágó János kürtművész, karnagyot és Kovács István színművészt. Az elismeréseket a magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálaesten vehették át a díjazottak péntek este a BFMK-ban.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Almási István polgármester, aki beszédében így jellemezte Bessenyei Ferenc munkásságát: a díj névadója „Hódmezővásárhelyről indulva válhatott az ország egyik legnagyobb színészévé és az Ő személye egy örökös kapocs volt a helyi és nemzeti műveltség között. A munkássága felhívja a figyelmünket arra, hogy a kultúra a mindennapok között megszólít, gondolkodásra, cselekvésre ösztönöz, utat mutat, nevel és tanít.”

Bessenyei-díj átadásaForrás: Vásárhely24.com/Barta Zsófi

Továbbá hangsúlyozta, hogy „2008 óta Hódmezővásárhelyen a magyar kultúra napja elválaszthatatlan Bessenyei Ferenc emlékétől”.

Idén két olyan művész ember érdemelte ki az elismerést, akik eddigi életük során bizonyították elkötelezettségüket az egyetemes magyar művelődés iránt és művészetükkel maradandót alkottak – mondta a városatya.

Bessenyei-díj átadásaForrás: Vásárhely24.com/Barta Zsófi

B. Élthes Eszter is köszöntötte a jelenlévőket. A színészlegenda özvegye szerint „mi itt vásárhelyen ebben az évben úgy, mint az elmúlt években is olyan színművészeknek, művészeknek tudjuk átadni a város önkormányzata által fölajánlott, megalapított Bessenyei-díjat, akik egyfelől kívül-belül tiszta emberek – vagy ahogy néhai férje mondaná »szép ember példányok« -, másfelől művészetükkel egyéni előadóként és karnagyként, illetve rendezőként mindig rendet és harmóniát akartak teremteni a színpadon”.

A díjátadás előtt a publikum Kovács István színművész méltatását tekinthette meg. Kovács 1966-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd egycsapásra az ország egyik legkedveltebb és legismertebb színésze lett. Pályája során számos legendás alkotásban kapott szerepet. Játszott többek közt a Várkonyi Zoltán rendezte Kárpáthy Zoltán című Jókai-adaptációban, de ő vitte vászonra Bornemissza Gergelyt az Egri csillagokban, vagy épp Soltész Gábor karakterét A Pogány Madonna című klasszikusban. Az 1977-es Abigél című négyrészes magyar tévésorozatban Kuncz Feri szerepében tűnt fel. Tizenhét éven át volt tagja a Vígszínház társulatának, majd a Thália Színházhoz szerződött, végül szabadúszó lett.

Bessenyei-díj átadásaForrás: Vásárhely24.com/Barta Zsófi

A kitüntetést B. Élthes Eszter, Almási István polgármester és Hegedűs Zoltán alpolgármester adta át az elismert színésznek, aki a művészeti díj átvételét követően így fogalmazott „megtisztelő, hogy itt állhatok önök előtt. Előtte. Szavakban nehéz visszaadni, hogy mennyire meghatározó Bessenyei Ferenc személyisége, szellemisége és barátsága”.

Ezt követően Vágó János méltatása következett. Az elismert kürtművész, karnagy, a hódmezővásárhelyi Városi Fúvószenekar művészeti vezetője, a Péczeli Attila Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, harminc éve tanít városunkban. Húsz éve vezeti a helyi fúvósokat. 1985-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tanárképző tagozatán szerzett kürt tanári diplomát, majd a Debreceni Egyetem mester képzését elvégezve mesterfokozatú okleveles kürttanár lett. Tanári és zeneművészeti pályáját számos kitüntetéssel ismerték el az évek alatt. 2005-ben megkapta a Hódmezővásárhely Közszolgálatáért Érdemérmet, 2012 novemberében a zeneművészeti kategóriában neki ítélték Csongrád megye Príma díját, majd 2014-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel is elismerték munkásságát.

Bessenyei-díj átadásaForrás: Vásárhely24.com/Barta Zsófi

Az eddigi pályafutása főbb állomásainak felelevenítése után a színpadon vehette át a Bessenyei-díjat ugyancsak B. Élthes Esztertől, Almási István polgármestertől és Hegedűs Zoltán alpolgármestertől.  Az emlékplakett átvételét követőn elmesélte, hogy a szülei hét éves korában íratták be a zeneiskolába, akkor még ő sem tudta pontosan, hogy milyen hangszeren szeretne tanulni. Végül Kerekes Pál javaslatára kezdett el kürtösnek tanulni. A pályája kezdeteire való visszaemlékezés után szó esett a muzsikus lét és a zenetanári hivatása szépségeiről is.

Bessenyei-díj átadásaForrás: Vásárhely24.com/Barta Zsófi

Rakonczai Kitti, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákja, Liszt Ferenc Ének- Zenei Általános Iskola és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara működött közre a díjátadó ünnepségen.

A kitüntetések átadását követően a Hódmezővásárhelyi Bessenyei-díjasok tartottak gálaestet, melyen elsőként Hegedűs Endre zongoraművész lépett a színpadra, ezt követően a Kankalin Néptáncegyüttes, majd a Fandente Kamarakórus. A dalkör előadást a Fogarassy Judit Jazzbalett Stúdió produkciója követte. Végezetül a Városi Fúvószenekar és a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar közös műsorát hallgathatta meg a nagyérdemű.