12 év után új alpolgármestere van Hódmezővásárhelynek. Hegedűs Zoltánnal múltról jelenről és jövőről is beszélgettünk.

2002 óta nem választottak új alpolgármestert Vásárhelyen, most egy fiatalember dolgozik a poszton, dr. Kószó Péter mellett. Hegedűs Zoltán 8 éve önkormányzati képviselő, Tarjánban és Kertvárosban.  Az októberi önkormányzati választásokon újabb 5 évre kapott bizalmat. Almási István polgármester még a nyáron jelezte, hogy a következő közgyűlésben alpolgármesterként számítana munkájára. Vele beszélgettünk.

Vásárhely24: – Politikusként, képviselőként, intézményvezetőként sokan ismerik, de nem sokszor beszélt fiatalkoráról…

Hegedűs Zoltán: – Tősgyökeres tarjáni vagyok. Az akkori Zalka Máté, a mostani Varga Tamás iskolába jártam, majd a Kossuthban végeztem géplakatosként.  A gépek szeretete örökletes a családban. Édesapám gépész, nagyapám kovács volt. Az első számítógépek megjelenésekor megfertőzött az informatika. A főiskolán is ezt tanultam. Informatikusként a városházán is dolgoztam a kilencvenes évek elején. A mostani irodám egyébként pont ott van, ahol annak idején az informatikai csoporté.

Vásárhely24: – Egyéb munkák?

Hegedűs Zoltán: – Ezt követően színes volt az életutam. Voltam vállalkozó, kiadványszerkesztő, gazdálkodó. Vásárhelyi útikönyvön és monográfián is dolgoztam.

“…mostani íróasztalom helyén működött az informatikai csoport, akkor is itt dolgoztam…”

Vásárhely24: – Hogyan került a politika közelébe?

Hegedűs Zoltán: – A 90-es évek elején még nem nagyon foglalkoztatott a közélet. Bár csodálattal néztem édesapámra, aki 1990-től nagyapám biztatására, mint kisgazda képviselő vállalt szerepet. Nagyapám fehérgárdista volt, jó pár évet töltött a váci börtönben, később édesapám folytatta az ő népképviseleti tevékenységét.

Vásárhely24: – Milyen emlékei vannak erről az időszakról?

Hegedűs Zoltán: – Gyerekkoromban néhány utca volt csak aszfaltos Tarjánban. Micsoda ünnepet rendeztek például a Kökény utca avatásakor fehér asztalokkal, söröshordó gurítással.  Emlékezetes volt a Szél utcai játszótér építése, vagy az első Tarjáni nap is.  Láttam, igenis van értelme annak, amit édesapám tesz, ahogy és amivel segít az ott élőkön.

Vásárhely24: – Hogyan lépett édesapja örökébe a képviselő-testületben, megbeszélték?

Hegedűs Zoltán: – Nagyon érdekes a kérdés… Nem beszéltünk róla. Voltak tapogatózó kérdései, de konkrétumokról nem esett szó. Részese voltam 2001-ben, a helyi Fidesz újjáalakításának. 2006 nyarán csörgött a telefonom, hogy Lázár János, akkori polgármester szeretne velem beszélni. Találkozásunkkor gyorsan rátért a lényegre: elindulnék-e képviselőjelöltként. Otthon apa mosolyogva fogadott, és azt kérdezte: mit akart tőled a polgármester?  Természetes pontosan tudta, miről beszélgettünk.

Vásárhely24: – Immáron 8 éve önkormányzati képviselő. Mire a legbüszkébb ez idő alatt?

Hegedűs Zoltán: – Több ilyen van. Talán a Biztonságos Vásárhely Program szerepelt legtöbbet az országos médiában. Ez még ma is jól működik. Hasonlóan fontos volt a Kőfal megnyitása a Királyszék utca végén,  hiszen összeköti a két városrészt. Azóta a Kőfal alatt kerékpárút is épült.

Vásárhely24: – Hogyan került most az alpolgármesteri székbe?

Hegedűs Zoltán: – A választókerület elnöke, Lázár János már korábban rákérdezett: vállalnék-e nagyobb szerepet a város életében. Almási István polgármester felkérésére végül igent mondtam.

Vásárhely24: – Hogyan végzi majd képviselői és alpolgármesteri munkáját?

Hegedűs Zoltán: – A választók ahogyan eddig, ezután is bármikor kereshetnek. Nem szeretnék íróasztal mögött ülni.  Látni akarom hol, mi, és hogyan épül. Hozzám tartoznak a beruházások, fejlesztések, építkezések. Elengedhetetlen a terepszemle.

Vásárhely24: – Melyek ezek?

Hegedűs Zoltán: – Először a vívócentrum munkálatait néztem meg, majd a leaderes projekteket. Nemcsak az építés, inkább a későbbi használat lehetőségei miatt, hogy valódi tartalommal tölthessük meg. Nagy projekt lesz az élményfürdő, ezt is szeretném megnézni jövő héten. Kezdődik a Hódi Pál utca, a futópálya, a stadion felújítása, és még sorolhatnám.

Vásárhely24: – Ha valami nem tetszik, beleszólhat a munkába?

Hegedűs Zoltán: – Eddig sem maradtam csendben. Ha valami műszakilag nem megfelelő, szóvá teszem és kijavíttatom.

Vásárhely24:  – Mi a helyzet az Andrássy út felújításával?

Hegedűs Zoltán: – A városnak van egy településfejlesztési koncepciója. A Dr. Rapcsák András utca megújult, ahogy a Zrínyi eleje és a kórház utcája is. Még Rapcsák András, a város néhai polgármesterének idejében készültek rajzok, tervek, hogyan lehetne az Andrássy utat méltó módon, szépen felújítani. Bízom benne, hogy pár éven belül elkezdődhet a munka, de ezzel a Tram-Train építését is összhangba kell hozni. Egy már felújított utcán nem célszerű akkora munkát kezdeni, mint a villamos vasút kivitelezése.

Vásárhely24: – Mi lesz a városháza épületével?

Hegedűs Zoltán: – Nagyszerű és csodálatos ez az épület, a város jelképe. Ennek felújítása azonban nagyon nagy feladat. Felülről, a tetőszerkezettől kellene indulni, vigyázva az épület műemléki jellegére. Bízom benne, találunk majd rá megfelelő pályázatot.

Vásárhely24: – Alpolgármesterként mi lesz a következő hivatalos közéleti megjelenése?

Hegedűs Zoltán: – Jövő pénteken a közgyűlésen. Egy kamarai rendezvényen is tartok előadást a szakképzésről, ami továbbra is a szívügyem.

Vásárhely24: – Munkáját hogyan tolerálja a család?

Hegedűs Zoltán: – Megbeszéltem a feleségemmel, közösen döntöttünk. Feladataim mellett igyekszem minél több idő tölteni a családommal, bár ez nem mindig sikerül. Tegnap például én mentem a gyerekekért, Botondért az oviba, Zétényért a suliba.