Megemlékezést tartottak ma délelőtt a városi zsinagógában.

Megemlékezést tartottak a holokauszt idején elhurcolt hódmezővásárhelyi zsidóság emléknapja alkalmából ma délelőtt a helyi zsinagógában.

Az áldozatokért rendezett főhajtás kezdetén Miklós Péter, a városi Emlékpont Múzeum vezetője szólt a megjelentekhez. Beszédében emlékeztetett, napra pontosan hetvenhárom éve, 1944. június 16-án vette kezdetét a városi izraelita közösség tragédiája – az embereket az egykori zsidó iskolába valamint a hitközségi házba gyűjtötték, másnap pedig megindultak a transzportok az osztrák és lengyel lágerek felé.

Az Ausztriába deportáltak többsége túlélte a vészkorszakot, Auschwitzból azonban csak kevesen tértek haza. A második világháború idején összesen mintegy négyszáz vásárhelyi zsidó vesztette életét

Fotó: Emlékpont Múzeum/Arany-Tóth Attila

A Vásárhelyről elhurcolt zsidó polgárok magyar állampolgárok, vásárhelyi polgárok voltak, akiket egy esztelen történelmi korszakban megkülönböztettek, foglalkozásuk elhagyására és sárga csillag viselésére köteleztek, majd megfosztották őket szabadságuktól, sőt sokakat végül a halálba üldöztek. (…) Erre a történelmi traumára kötelességünk emlékezni, hogy a múlt ilyen eseményei ne válhassanak sem a jelenünk, sem a jövőnk részévé – mondta a történész.

Fotó: Emlékpont Múzeum/Arany-Tóth Attila

A múzeumvezető beszéde után a résztvevők gyertyákat és köveket helyeztek el az áldozatok emlékművénél, majd megkoszorúzták Beretzk Pál egykori alpolgármester emléktábláját.