Sporttudósítás következne, de nem az fog. Felháborodtunk.

Pár éve csak annak, hogy lelkes vásárhelyi fiatalok elhatározták, kipróbálják a baseballt. A srácok gyakorlatilag támogatás nélkül, saját erőből építkeztek és tanulták meg a sportág alapjait, fortélyait, és lettek egyre jobbak. Mára az NB3 keleti csoportjának egyik legjobb csapatává váltak, így az összevont nyugat-keleti rájátszás résztvevői lehettek az ősszel.

Múlt hétvégén becsületesen elautóztak az osztrák határ mellé, Jánossomorjára, ahol egyébként óriási múltja van a baseballnak, nemcsak NB1-es csapatuk, de válogatott játékosaik és jó utánpótlásuk is van. A rájátszásban NB3-as csapatuk, a “második” korosztály vett részt. Az idegenbeli meccsnek, mint megírtuk hamar vége lett, a nagy eső lehetetlenné tette a játékot.

Vásárhelyre vasárnap érkezett a Jánossomorja Rascals és végül 12-8-ra győztek is. Ezzel még nem is lenne baj, ha a vendég csapat ki nem használt volna egy, a szövetségnél nem kellőképpen szabályozott lehetőséget, egy “kiskaput”. Ennek értelmében az NB1-es profi csapat, még 19 éves játékosa, Balaskó Ákos, játszhat az NB3-as csapatban is.

Ákos nemcsak NB1-es, de a magyar baseball válogatott első számú dobója, sőt interliga játékos is. Ütései, gyorsasága, de főleg dobásai félelmetesek, nem hiába űzi 11 éve a sportot. Ellene, alacsonyabb osztályú játékosnak játszani olyan, mintha Mike Tyson véletlenül elindulhatna a hátrakötött kezű nyolcvanévesek bokszgáláján.(na jó, itt picit túloztunk) Csak mert van egy “kiskapu” a szabályzatban.

Az első két inning kiegyensúlyozott összecsapást hozott, a feltörekvő, de ügyes jánossomorjai fiatalok, egyenlő ellenfelei voltak a kicsit idősebb Vásárhelyi Hódoknak. Bár, úgy tudjuk, a vendégek edzője csak a játék végén állította volna be a sztárjátékost, mégis már a harmadik inning kezdetén dobóposztba küldték.

A játék képe gyökeresen megváltozott. A gyilkos sebességű és pontosságú és mesterien csavart dobásokra a Beavers ütői szinte csak a vakszerencse útján tudtak esetleg reagálni. Az európai szintű dobó állva hagyta a vásárhelyieket, akiknek az előrébblépéshez nem arra lenne szükségük, hogy megalázzák őket, hanem hogy velük azonos szinten lévő játékosokkal mérkőzzenek és így fejlődjenek.

A baseball, de egyébként minden sport nemcsak a mindenáron győzni akarásról, hanem a fair, becsületes játékról is kell hogy szóljon. A Jánossomorja edzőjétől sajnos pont ennek ellenkezőjét láttuk. Balaskó Ákost – bár talán ő is beláthatta volna a helyzet komolyságát –  nem bántjuk, legalább láttuk milyen remek játékos. Olyan ez, mintha egy Opel Calibra találkozóra lejött volna valaki a Ferrarijával villogni. Nem erre voltunk ugyan kíváncsiak, de megnéztük, szép. De tényleg.

Mit is üzen mindez? Vásárhelyen 40-50 néző-szurkoló jött le bíztatni a csapatot, de csak azt látták, kedvenceiket unfair módon megverik. Hogyan kaphat kedvet vidéki baseball csapat alakításához valaki ezek után mondjuk Szegeden, Orosházán, Kecskeméten, vagy bárhol az országban? Talán nem az lenne a szövetség célja is hogy minél több helyen, városban meghonosodjék ez a szép, látványos, de még sok népszerűsítést igénylő sport? Miért is csatlakozzanak, már meglévő csapatokhoz a baseballhoz kedvet érző fiatalok? Miért is menjen le valaki szurkolni, ha ezt látja? Miért is írjunk erről a sportról tudósítást, beszámolót, ha mi is ezt látjuk?

És a jánossomorjai ifisták edzője vajon milyen megfontolásból hozza döntéseit? A 14-15 éves tehetséges és lelkes játékosok mit gondolnak, amikor sorra nem saját erejükből nyernek meccset, érnek el eredményt, hanem valaki megnyeri nekik? Egy vereség, ha ugyan vereség lenne egy Ákos nélkül játszott meccs, nem a sport velejárója? Nem többet tanulnak saját küzdelmükből és nem édesebb egy saját erőből elért győzelem? Nem lenne elég az ország egyik legjobbját saját osztályában, az NB1-ben játszatni?

Nem dühöngünk tovább. Talán nincs is értelme, de megtettük. Égbekiáltó tragédia nem történt, de ha “alsóbb” szinten ilyen megtörténik akkor… Mindez természetesen nemcsak a mi véleményünk, a hazai közönség, de a vásárhelyi játékosok is hasonló állásponton vannak. Elkelne ehhez a sportághoz is egy etikai kódex…

De nyugodjon meg mindenki, mi ezek után is kijárunk meccsre, és írunk jót a baseballról, – legalább is szeretnénk.

Hajrá Vásárhely, hajrá Hódok, hajrá fair sport!