A Kincses temetőben nyugszik Szeremlei Sámuel, akinek síremléke évek óta egyre rosszabb állapotban van.

Olvasónk hívta fel a figyelmet, és fotót is mellékelt, évek óta nem nyúltak hozzá Szeremlei Sámuel sírjához, mely a Kincses temetőben, a bejárattól pár méterre található. Egy, a sír szélén már túl nagyra nőtt fát ugyan évekkel ezelőtt kivágtak, de a sír azóta is omladozik.

Szeremlei Sámuel Gelejen született, a gimnáziumot Miskolcon, a teológiát Debrecenben 1858-ban végezte, amikor böszörményi rektor lett. 1861-től Makón, 1864-től Hódmezővásárhelyen káplánkodott, ahonnét 1866 október elején hosszabb külföldi utazásra indult. Az év végén hazatérve, folytatta kápláni működését, míg 1867 májusában a bihardiószegi lelkészi állást foglalta el. Innét 1871-ben Hódmezővásárhelyre jött lelkésznek.

Az aktív és elismert hitélete mellett irodalmi munkássága is kiemelkedő, többek között ő írta meg Hód-Mező-Vásárhely történetét, emellett számos tanulmány, rendelet, ünnepi beszéd megfogalmazója volt.

A város első nagy helytörténeti írójára 1987-ben, születésének 150. évfordulóján tisztelegtek emlékkonferenciával Hódmezővásárhelyen. A vásárhelyi helytörténészekből álló Szeremlei Társaság az ő nevét vette fel 1991-ben, de nevét viseli a Bajcsy utcai óvoda is.

Olvasónk reményét is tükrözve, bízunk benne, az illetékesek – legyen az bárki –helyrehozzák a jeles síremléket.