Hosszú évek óta támogatja nehéz sorsú, bajba jutott embertársait, most azonban ő szorul segítségre!

Családi tragédiák és szörnyű megpróbáltatások sorozata sújtja a hódmezővásárhelyi Korsós Istvánnét: több, betegápolással töltött hosszú év után nemrég elvesztette szerető párját, az egészségi állapota szinte napról napra romlik, miközben kilátástalannak tetsző szélmalomharcot vív a fiókjában tornyosuló számlahalommal havi 34 ezer forintból.

A susáni asszonyt az egyik helyi jótékonysági szervezet mutatta be nekünk, mint egykori támogatójukat. Az asszony bár sosem volt vagyonos ember, hosszú ideje segíti munkájukat.

Most ő szorul sürgős segítségre!

Betegség és gyász

Korsós Istvánné az első férje halála után ismerte meg második élettársát, a közelmúltban elhunyt kedvesét. Bár nem házasodtak össze, sok hosszú évet töltöttek együtt. Sok boldog évet, dacára annak, hogy a férfit megannyi súlyos betegség kínozta. Gondok voltak szívével, a veséjével, a vércukrával és a látásával is, egy fürdőszobai baleset után pedig (egy körömvágás közben ejtett, majd elfertőződött seb miatt) amputálni kellett mindkét lábát.

A férfi az élete utolsó éveiben rendszeres dialízisre szorult. Egy kezelés során rosszul lett, az intenzív osztályra került, de már sosem jött ki onnan. Párja a halálhíre hallatán összeomlott. Azóta sem tudta feldolgozni a történteket.

Küzdelem a számlákkal havi 34 ezer forintból

Korsósné az önkormányzattól kért anyagi segítséget a temetéshez. A pénzt azóta sem tudta visszafizetni, ráadásul nem ez az egyetlen rendezetlen számlája. Tartozik a víz- a villany- és gázszolgáltatónak is, utóbbinak közel 200 ezer forinttal. A horribilis összegről szólva úgy nyilatkozott, korábban sosem volt elmaradása, és most sem önhibájából szakadt rá a tetemes adósság.

Állítása szerint az önkormányzattól bérelt Ferenc utcai otthonában nem sokkal a hideg évszak előtt kicserélték a gázkonvektort, ám egy műszaki hibás fűtőtestet tettek fel a régi szerkezet helyére. Mint mondta nem működik a radiátor hőszabályzója – ezért nyomta meg a ceruzát a gázszolgáltató.

Szavai szerint sikerült ugyan részletfizetést kiharcolnia, mindazonáltal így is meg kell térítenie a teljes összeget.

Harmincnégyezer forintos rokkantnyugdíjából esélye sincs erre, miként az alkalmi munkákból származó, pár ezer forintos, rendszertelen pluszjövedelméből sem! (Utóbbiból ráadásul egyre kevesebb van. Gerincproblémái miatt járni is nehezen tud, nemhogy dolgozni.)

Egy elveszett örökség

Korsós Istvánné mindezeken felül egy, a városi és állami hivatalokkal folytatott vitás ügyéről is beszámolt. Mint mondta, még fiatal korában a  testvéreivel együtt megörökölt egy házat és bár az egyik nővére (az akkori tanács javára) lemondott az örökrészéről, ő maga soha sem. Szavai szerint a rendszerváltás után a város túladott az ingatlanon, a pénzből azonban egy fillért sem látott.

Mindezt – egy hivatalos ügyvédi levélben – jelezte is az illetékesek felé, választ azonban nem kapott.

Elmondása szerint nem akar pereskedni. Pusztán csak egy olcsóbb bérlakást szeretne, amit a szerény jövedelméből is ki tud fizetni.

Ha úgy érzi, akárcsak egy szerény összeggel is, de szívesen segítene Korsós Istvánnénak, az Új Világ Alapítvány bankszámláján keresztül teheti meg. A számlaszám: 11735067-20058373. A megjegyzésbe rovatba kérjük írják be, hogy „Korsós”.

 

Nincs kizárva egy esetleges lakáscsere

Folyamatosan hirdetjük az üres lakásainkat, amennyiben lát a számára megfelelőt, akkor természetesen pályázhat – írta portálunk megkeresésére Korsósné utolsó felvetésére a helyi polgármesteri hivatal. A válaszlevél szerint a döntés előtt több szempontot is mérlegelnie kell a Lakásügyi Tanácsadó Testületnek, mindazonáltal nincs kizárva egy esetleges lakácsere lehetősége.

A meg(nem)örökölt ingatlanról szólva azt írták, az ügy még az 1980-as évekre nyúlik vissza. Levelük szerint amennyiben az asszony bemutat bármilyen iratot, amely igazolja a fennálló tulajdonjogát, „természetesen nyitottak a tárgyalásra”.

A gázkonvektorra is rákérdeztünk a városvezetésnél. Ennek kapcsán azt közölték: az önkormányzat „soha nem épít be sehová” műszaki hibás fűtőtestet. A bérlő konvektorait évek óta az önkormányzat tartja karban, minden fűtési szezon előtt elmegy és felülvizsgálja, valamint elindítja azokat – olvasható a válaszukban.