Szemerey Márta hétfő délelőtt tartott tájékoztatót a részletekről.

A TAK a Településképi Arculati Kézikönyv rövidítése. Szemerey Márta, településtervező, a város településrendezési tervének és a településképi rendeletének készítője elmondta, ezt egy kollégája, Pap Ádám építészmérnök készítette, ő maga pedig konzulensként vett részt benne.

A kézikönyv tájékoztató jellegű, igénylista, bemutató arról, hogy hogyan kellene építkezni. Emellett ott van a HÉSZ, vagyis a Helyi Építési Szabályzat, amely pontosan meghatározza, hogy mit hova kell építeni. Mint megtudtuk, még a múlt év végén különválasztották a településképet az építésügytől. Ennek köszönhetően, sokkal részletesebben lehet őket rendeletekben szabályozni. „Úgy gondolom, hogy az elkészült rendelet jól fogja szolgálni azt, hogy ez a város továbbra is olyan kiegyensúlyozottan épüljön, ahogy eddig.”

A TAK minden egyes településre elkészül és tartalmazza azok sajátosságait. „Mi is ezer körüli fotókból választottuk ki azt a pár százat, amit végül tartalmaz a kézikönyv.” Elsősorban tehát fotóalbum jellege van a könyvnek, itt csak a pozitív példák találhatók meg benne. Emellett egy ábrajegyzéket is tartalmaz, ahol a jó és rossz megoldások egyaránt helyet kaptak. „Nem illik két-három méterrel magasabb házat építeni a szomszéd mellé, nem illik olyan tetőt építeni, ami nem a környezetre jellemző.” hozott fel néhány példát Szemerey Márta.

„Természetesen a rendelet az épülő házakra vonatkozik elsősorban, de a felújításokra ugyanúgy érvényes.” Amint az egyeztetési szakasz lezárul, a közgyűlés után a rendelet életbe léphet. Vagyis akár már idén is lehet rá számítani. „Ez a könyv nem fejlesztési jellegű, azt mondja meg, hogy hogyan épül, ami épül.”

A szomszéd épület az, ami mintául szolgál, és ahhoz kell igazodni. – fejtette még ki Szemerey Márta. Hódmezővásárhelyen helyileg védett területnek minősül a Belváros, a Tabán, a Tarján, és a Susán. Itt viszonylag szigorú szabályok érvényesülnek építkezési szempontból.