Ezzel a küldöttség 580 forintot spórolhat meg a lakóknak havonta.

Mint beszámoltunk róla, elviekben megegyezett a város mint fenntartó és tulajdonos, a nyugdíjas lakópark lakóival, mint vele üzleti kapcsolatban állókkal. A térítési díj, mely egy sor szolgáltatást tartalmazott, emelkedett 20 ezer forintra havonta, mondta tájékoztatóján szerdán Hegedűs Zoltán alpolgármester. A menedzsmentet a lakópark közössége által megválasztott négy fős tárgyalódelegáció még arra kérte, szedjék ki, vagy tegyék opcionálissá a szolgáltatások egy részét ebből az egységből. Az általánydíjat a négy képviselő nem tartotta jónak, mondta Hegedűs Zoltán, aki azzal érvelt náluk, remélhetőleg még sokáig fiatalosak, egészségesek maradnak, nincs szükségük nővérszolgálatra, mentőhívásra, napi esetleges többszöri takarításra a szobákban, de a lakóparkban élők közül sokan sajnos igénybe veszik ezeket és szükségük is van rájuk.

A szolgáltatási „csomagból” három tételt jelöltek meg a képviselők, melyet kivetetnének a kötelező szolgáltatások közül. Ezek a gyógytorna, a könyvtári internet használata, valamint a havonként kétszeri buszjárat, mely a temetők és a piac felé viszi a lakókat – kétheti váltásban. Ez utóbbit pont a lakók kérésére szervezte meg az üzemeltető, mondta az alpogármester. A fenti tételek úgy alakulnak, hogy a gyógytornáért 80, a könyvtári internetért 24, a buszjáratért pedig 480 forintot kellett eddig fizetni a lakóknak fejenként, havonta. Ha ezzel csökkentik a kötelező szolgáltatásokat, akkor fejenként 584 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a lakóknak.

Ebben az esetben ez a három szolgáltatás megszűnik. Ha emellett döntenek, a buszjárat megmaradhat, de a havi 60 ezer forintos költségét akkor azoknak kell fizetnük, akik szeretnék ha ez tovább működne.

Panaszkodtak a belső telefonos hálózatra is, itt az a megoldás született, a segélyhívások továbbra is elérhetők, a többi pedig választhatóvá válik, csak az fizet és csak azért a hívásokért, melyet a lakóparkon kívülre indít.

Heegedűs Zoltán, négy képviselő még egy indítványáról beszámolt, mely kapcsán értetlenségét is kifejezte. A lakókkal kötött jelen szerződés azt tartalmazza, ha egy lakó kórházi kezelése a 14 napot meghaladja, a szolgáltatási díjat csökkenthetik részére 70 százalékra a kórházi tartózkodás idejére, maximum 90 napig. Az alpolgármester elmondta, ezt a négy képviselő sérelmezte, mondván mások helyett ők nem akarnak fizetni, tehát ha valaki kórházban van, akkor is fizesse ki a teljes díjat.

Hegedűs kijelentette, ez egy olyan, a lakók érdekeit szolgáló passzus, hogy semmi szín alatt nem fogják kivenni a szerződésből. Hozzátette, azt kéri a lakóktól, elsősorban a négy képviselőjüktől, fogadják el, hogy a szolgáltatási díj egy általánydíj, akkor is ennyi nem, és akkor is ha naponta többször kérnek sajnos takarítást, nővéri segítséget és egyebeket. Elmondta, a tárgyalások alatt nem volt mindig meggyőződve arról, hogy a küldöttség mindig a többség érdekeit képviseli.

Hozzátette, a jelen szerződést alapjait sok évvel ezelőtt fektették le, eddig azzal senkinek nem volt problémája. Ismét elmondta, a szolgáltatási díjat a szerződés értelmében már tucatszor emelhették volna, de a világválság hatásai miatt nem tették meg, de az idő alatt senki sem gyűjtött aláírást, hogy miért nem emelnek, most viszont igen. Elmondta, jelenleg 23 lakásra 32-en várakoznak az ismert feltételek mellett. Ez szerinte azt jelenti, a szolgáltatás jó, és az ára is jó.