Kiállítás nyílt a jubileumi művésztalálkozó alkotásaiból az Alföldi Galériában.

Jubileumot ünnepel a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium: húsz éve, 1997-ben tartották az első művésztalálkozót, megteremtve ezzel egy mára már két évtizedes múltra visszatekintő, és lassan generációkon átívelő nemzetközi alkotótábor posztamentumát.

Idén összesen tizenhárom művész kapott meghívást az öthetes összejövetelre; magyarországi és határon túli, hódmezővásárhelyi és más városokban dolgozó keramikusok egyaránt.

Az őszi közös munkát idén is egy nagyívű összegző tárlat zárja az Alföldi Galériában. Ezt nyitotta meg csütörtök este Lovag Zsuzsa régész-muzeológus, a szimpózium védnöke, Pannonhalmi Zsuzsa, a szervező Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány és Egyesület elnöke, valamint Hegedűs Zoltán, Vásárhely alpolgármestere.

Két számot fontos kiemelnünk a mai nap kapcsán: tízezer és húsz. Tízezer, mert ekkor kezdték el az itt élő emberek megformázni az agyagot, és húsz, mert húsz éve indult Hódmezővásárhelyen a kerámia szimpózium, évről-évre bizonyítva, hogy mi mindent lehet kihozni ebből az anyagból – mondta a városvezető, egyúttal kifejezve köszönetét az alkotóknak és a nagy múltú rendezvény szervezőinek.

Különösen szép az idei kiállítás, egyúttal méltó a húszéves jubileumhoz – erről már Lovag Zsuzsa beszélt a vernisszázs vendégeinek. Szavai szerint a 2017-es alkotásokból hűen visszaköszön a szimpóziumok nívója, sokszínűsége és kísérletező kedve.

Pannonhalmi Zsuzsa a művésztalálkozók főszervezője beszédében a jövő felé is tett egy rövid kitetkintést. Mint mondta miden adott (a hagyományok, a helyi szervezetek, cégek és művészegyesületek támogató jelenléte, valamint a művészek rendelkezésére álló több mint hatvan féle anyag) ahhoz, hogy Hódmezővásárhely Európa kerámiaközpontjává legyen.

(A XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium összegző tárlata január 28-áig lesz látható az Alföldi Galériában.)