Fokozott óvatosságot kér az autósoktól a Magyar Honvédség.

Tél ide, hóesés oda, a határvédelmi feladatok miatt továbbra is sok katonai gép- és harcjármű közlekedik a déli országrész útjain.

A Magyar Honvédség mind az önállóan haladó szállítójárművek, mind a nagyobb konvojok megközelítése során fokozott óvatosságot kér az autósoktól.

Mint azt a témában kiadott közleményükben írják a kocsijaik gyakran túlsúlyosak, túlméretesek, így a fékútjuk hosszabb – kétszer akkora – mint egy átlagos személyautónál, illetve nem egyszer speciális felépítménnyel rendelkeznek, minek után nehezebb kilátni mögülük.

Emlékeztetnek a zárt katonai oszlopban közlekedő járműveket megkülönböztető jelzéssel ellátott autók zárják közre. Az ilyen oszlopokba behajtani, azokat megelőzni veszélyes és tilos – ezt a KRESZ is tiltja.

Hozzáteszik a konvojban közlekedő gépjárművek között nincs szükség az átlagos követési távolság betartására valamint a sebességük eltérő lehet (gyorsabb vagy lassabb) az adott útvonalon megengedett legnagyobb sebességtől.

A járműoszlop nem szakadhat szét, tehát mozgása egyszerre történik. Ennek érdekében útkereszteződésekben, le- és felhajtóknál, útakadályoknál, előzésnél, valamint szűk és beláthatatlan útkanyarulatoknál időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani – olvasható a felhívásban.

Forrás: MH 5. Bocskai István Lövészdandár/Búz Csaba hadnagy