Hódmezővásárhelyen járt a Momentum elnöke.

Utcafórumot tartott péntek este Hódmezővásárhelyen Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke.

Köszöntőbeszédében röviden bemutatta a párt kétéves történetét, szólt a mozgalomalapítás időszakáról, a budapesti olimpiai pályázat kapcsán indított népszavazási kezdeményezésről, valamint a nyári-őszi országjáró körútjukról, de nagy vonalakban felvázolta a jövőre vonatkozó terveiket és fontosabb céljaikat is.

Elhangzott, a Momentumot kilenc, markánsan különböző politikai és ideológiai hátterű fiatal hívta életre; „vidéki jobbikosok, városi fideszesek, és balliberális budapestiek”, azzal a céllal, hogy a hagyományos jobb-bal szembenálláson túllépve létrehozzanak egy, a valós társadalmi kérdésekre fókuszáló, új politikai közösséget.

Hitvallásuk szerint a helyi problémákra, helyi megoldásokat kell találni, ehhez azonban békét kell teremteni a két tábor között.

Kiutáljuk egymást az országból. Ennek véget kell vetni! – mondta a pártelnök, egyúttal hozzátette, mára felnőtt egy olyan generáció Magyarországon, amely képes lehet meghaladni ezeket a konvencionális világnézeti különbségeket.

Hangsúlyozta, az ország jövője szempontjából ezzel együtt fontos lenne, hogy a magyar társadalom végre kilábaljon a politikai apátiából. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy „felrázzák” és „cselekvésre bírják” az embereket, hogy később „a közös célok mentén átvezethessék az országot a 21. századba.”

Szavai szerint ezen szándékukat szolgálják az úgynevezett Cselekvés Körei is – a párt országszerte működő kisebb-nagyobb alapszervezetei, melyek egy-egy helyi közösséget hivatottak összefogni, illetve egy-egy lokális, az ott élők számára fontos témát igyekeznek felkarolni.

Fekete-Győr András és a Momentum-tagok vidékjárása is részben ezt a hálózatot próbálja erősíteni.

Kérdésünkre megerősítette azt is: a Momentum egyetlen ellenzéki párttal sem tervez összefogni, önálló jelöltjük lesz a 2018-as választásokon mind a 106 körzetben.

Azt, hogy Csongrád megyei négyes számú választókerületben kit indítanak, még nem tudta megmondani, lévén versenyeztetik az indulókat, a döntést pedig csak az október végi pártülésükön hozzák meg.

Annyit mindenesetre leszögezett, mindenhol helyi aspiránsban gondolkodnak.