Négylábú kedvenceink is nehezen viselik a kánikulai napokat. Figyeljünk oda rájuk!

Nemcsak mi, emberek, de négylábú társaink is nehezen viselik a napokig tartó kánikulai hőséget. Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke megosztott portálunkkal néhány hasznos tanácsot arra nézve, hogyan könnyítsük meg házikedvenceink életét a nyári nagy melegben.

Levele szerint nagyon fontos, hogy mindig legyen friss vízük, továbbá egy árnyékos hely, ahová behúzódhatnak. Közismert, hogy a kutyák nem izzadnak (a nyelvükön és a talpukon keresztül szabályozzák a testhőmérsékletüket), védeni kell őket tehát a tűző naptól, máskülönben könnyen hőgutát kaphatnak.

Felhívása szerint évről-évre elmondják, mindazonáltal nem lehet elégszer hangsúlyozni, soha, semmilyen körülmények közt ne hagyjunk kutyust, macskát, sem semmilyen más állatot az autónkban ezekben a forró, nyári napokban. Hangsúlyozta azt is, lehetőség szerint reggel vagy este sétáltassuk az ebeket, a meleg aszfalt ugyanis súlyos égési sérüléseket okozhat a talpukon.

Az állatvédőr mindezeken felül azt is elmondta, felhevült állatot semmiképp se locsojunk le hideg vízzel, helyette töröljük át a szőrét egy nedves ruhával.

Sokszor látjuk, hogy kutyánk kapar magának egy helyet a földben és abba fekszik. Ez azért van, hogy lehűtse a testét, és ha ezt a helyet kicsit belocsoljuk, akkor még jobban érzi majd magát kedvencünk. Itt fontos megjegyezni, hogy a sár az állatoknak természetes dolog, még élvezik is – tette hozzá a szervezet vezetője.

Illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

Közelménye szerint a macskákkal könnyebb dolgunk van, a cicák ugyanis ösztönösen keresik a hűvösebb helyeket, ettől függetlenül rájuk is oda kell figyelnünk.

Természetesen nekik is fontos a megfelelő folyadékutánpótlás, és ha azt látjuk, hogy nagyon melege van, betakarhatjuk egy nedves törölközővel – írta Balogh Ernő, egyúttal hozzátette, a macskák nyáron valamivel kevesebbet esznek, így ha kissé soványabbnak tűnnek, az önmagában nem feltétlenül jelent problémát.

Az állatvédő egyesület vezetője a haszonjószágokról külön is beszélt. Számukra a mindig friss víz és egy árnyékos hely a legfontosabb. Utóbbi kapcsán megjegyezte, sajnos a gazdák sem feltétlenül tudják, hogy például a disznók hamar leégnek.

Haszonállatot senki se kössön ki a tűző napra, és ha már árnyékban is 25 fok fölött van a hőmérséklet, az igavonó állatokat érdemes inkább pihenőre fogni – szól az intelem.

A házi- és a haszonállatok esetében egyaránt igaz, hogy az etetésükre a szokásosnál is nagyobb gondot kell fordítanunk. Általános igazság, hogy ilyenkor inkább kevesebb élelmet adjunk nekik, de többször, lévén az eledel (főleg ha hús is van benne) hamar megromolhat, s így könnyen megbetegítheti az állatot, ha behabzsolja.

Amennyiben a kánikulában autóba bezárt, láncra vert állatot látunk, vagy úgy véljük, hogy veszélyben lehet a hőség miatt, a rendőrségtől kérhetünk segítséget a 107, illetve a 112-es ingyenes segélyhívószámok valamelyikén – zárul a közlemény.