Sorozatunk folytatódik. Összeszedtük, melyek Székkutas legnépszerűbb kutyafajtái, kutyanevei.

Folytatjuk sorozatunkat, melyben Csongrád megye településeit vizsgáljuk hivatalos kutya-adatok alapján. Megkerestük a Magyar Állatorvosi Kamarát, hogy lekérjük a megye településeinek ebeinek adatait. Az adatbázis kezelését a Webstation Csoport végzi, akiknek ezúton is köszönjük szépen a gyors és széleskörű tájékoztatást.

Most Székkutas következik.

Csongrád megye 83.700 kutyája közül Székkutason 2017 novemberében 813 regisztrált, csippel ellátott kutya van nyilvántartva. Ezekből 464 a hím, és több mint 100-zal kevesebb a nőstény. Ők 349-en vannak, Kutason tehát férfiuralom van kutyafronton.

Székkutas legnépszerűbb kutyafajtái

Míg országosan német juhász van a legtöbb, addig Székkutason puli van a legtöbb, 63 egyed. Német juhász 40, foxi pedig 34. A további kedvenc fajtasorrend: Kuvasz 26, Tacskó 23, Magyar vizsla 18, Komondor 14, Stafford 13. A többi fajból 10 alatti példányt tartanak a kutasiak. Ha kíváncsi, melyikből mennyit, írjon, kikeressük. A fajtáknál a keverékként regisztrált ebeket most sem tüntettük fel, de a neveknél benne vannak a statisztikákban:

Pár különleges – legalábbis a laikusoknak – kutyafajtát is tartanak a kutasiak, a teljesség igénye nélkül egyetlen példány él:  angol cocker spániel, bobtail, cane corso, dalmata, középázsiai juhász, pireneusi hegyikutya, vagy yagd terrier fajtákból.

Székkutas legnépszerűbb kutyanevei

A sorrend a kedvenc nevek alapján a következő: Pici, Picur 40, Morzsa, Morzsi 18, Buksi 13, Csöpi 12, Foltos 10, Maci 10, Bogár 9, Zsömi 9. A többi nevet 9-nél kevesebben adták ebüknek.

És akkor következzék pár érdekes, vagy vicces kutyanév-adás Székkutasról – remélve, hogy nem bántunk meg senkit:

Aranyoska – keverék

Bagoly – keverék

Black Yack (sic!) – keverék

Bringanti – keverék

Csámpás – keverék

Csikasz – puli, hát persze, hogy puli !

Csozé – keverék

Csukuládé – keverék

Helboy – spániel

Hotdog – tacsi

Majka – keverék

Mezsörög – kuvasz

Orbán Viktória – keverék

Ötezres – puli

Rommel – keverék

Ha bővítené e szubjektív listát, írja meg kommentben!

Korelnökök és ifjoncok

Az általunk lekért és kielemzett adatbázis a születési időket is tartalmazza, így amennyiben nem került bejelentésre sajnálatos halálozás, úgy hivatalosan ők Székkutas legidősebb ebei, születési dátumukkal.

Mozsár keverék  1998.06.01

Jony      Puli        1999.06.01

Picur      keverék 1999.06.01

A legifjabbak pedig (jelen adatok alapján) Nesszi és Bogár idén júniusban látták meg a napvilágot. Hosszú életet mindegyiküknek.

A későbbiekben a többi megyei települést is tervezzük így bemutatni.

A Vásárhely24 összegyűjtötte: ezek Vásárhely legnépszerűbb kutyafajtái és kutyanevei!

Az adatközlő Webstation Csoport fentiekkel kapcsolatban még megjegyzi, a lista folyamatosan bővülő, változó, a jelenlegi – 2017 november 1-i adatokat rögzíti. Érdemes még azt is tudni, a tenyésztők és exportőrök nem szokták a neveket feltűntetni. Listájukban továbbá a bejelentett, csippel ellátott kutyák szerepelnek – értelemszerűen a többiről honnan is lenne adat – de így is a legpontosabb statisztika ezen a területen.

A több mint kétmilliós magyar kutyaállomány több mint hatvan százaléka fajtatiszta – közel 1,3 millió kutyáról van szó. Az adatokból kiderül, hogy országos szinten a legtöbb ember német juhászkutyát tart, csaknem 130 ezres összlétszámmal ez a legnépszerűbb fajta. A főváros és Csongrád megye kivételével az ország egész területén dominálnak – ezt már az index.hu írta. Mi, a keverék kutyákat külön nem taglaljuk sorozatunkban (mivel mindenhol ezek vannak túlsúlyban), de a nevek és egyéb adatok összegzésében szerepelnek. Az összegzésben továbbá szerepelnek – bár jelentéktelen mennyiséget tesznek ki –  a nemrég elpusztult, vagy külföldre exportált ebek.

Az adatbázis elnevezéseiben vannak hiányosságok pl német kutya, terrier megnevezések, melyek nem adnak egyértelmű utalást a kutya tényleges fajtájára. Ezeket nem vettük figyelembe, de számuk szintén elenyésző.

Az ötletet az Index cikke adta, mely ITT található.