Sokan ismerik a Belvárosi Fatekasház udvarát, gyögyörű fáit, virágait és a növényekkel harmonizáló kerámiákat. A látványhoz immár hagokat is tudunk kötni.

A Muzsikáló Udvar elnevezésű rendezvény ötlete Zoltán Péter klarinétművésztől származik, aki tavaly ősszel, a Kezek dicsérete kiállítás megnyitóján megjegyezte, milyen jó akusztikája van az udvarnak. A vendéglátó, Ambrus Sándor fazekas elárulta, két hónapja kezdték a szervezést, és minden fellépő az első hívó szóra jött. Hozzátette, szeretné a helyi zenésztársadalmat összehozni egy kis örömzenélésre. A másik cél a Rotary Club (melynek ő is tagja) alapítványának támogatása. A mester által készített malacperselybe dobott pénzzel a rászoruló, jótanuló gyerekeket segítik majd.

A június 5-i előadás előtt prof. dr. Mucsi Imre is köszöntötte a megjelenteket. A napokban világelnöki dicséretben részesült Hódmezővásárhelyi Rotary Club soros elnöke a zenés-verses estről így szól: „Azoknak is szól, akiket segítettünk, és azoknak is, akik segítettek.”

A fellépő énekesek, zenészek széles repertoárt adtak elő, a komolyzenétől a filmzenén át napjaink könnyűzenéjéig. Az esten a költészet is képviseltette magát, több költő saját versét adta elő. Haranghy Géza a házigazdáról sem feledkezett meg, Ambrus mester című költeményét is elszavalta.

A fellépők fejét, ha nem is babérkoszorúval, de borostyánzöld koszorúval övezték a kert fái, és előadásuk után egy-egy az esemény alkalmából készült Ambrus-plakettet vehettek át. A nagy számú érdeklődő sejteti, ennek a kezdeményezésnek lesz még folytatása.

Az esten közreműködött: Ajzelt József (Szepi), Almási Enikő, Arany-Tóth Attila, Borsos Annamária, Fényesi Tóth János, Haranghy Géza, Hevesi Adél, Hevesi Flóra, Lauer Ágnes, Savanya István, Tompai Attila, Vágó János és Zoltán Péter.

A fellépők többsége vásárhelyi születésű, kivéve a Szegeden született, 32 éve Kanadában élő Savanya Istvánt, aki Hódmezővásárhelyen katonáskodott, és szívesen jár vissza a városba.

kp