Négy új körforgalom is épül a vásárhelyi belterületi szakasz nyomvonalán, plusz egyéb érdekességekről is beszámolunk Hegedűs Zoltán alpolgármester segítségével.

Egyre nagyobb hírverést kap országosan is Magyarország első, Szeged és Hódmezővásárhely közé tervezett elővárosi hibrid és dízelüzemű elővárosi vonala. Szerdán Hegedűs Zoltán alpolgármester a részletekről beszélt a városházán.

A közbeszerzés nemzetközi, így az összes uniós ország cégei pályázhatnak a tram-train kivitelezésére, mely ideális esetben 6 hónap alatt le tud folyni, így nyárra, nyár végére kihirdethető, ki fogja eztt megépíteni. Ezután 20 hónap van arra, hogy elkészüljön pálya, a megállók és minden hozzá kapcsolódó közlekedéstechnikai megoldás. Ez azt jelenti 2019 első negyedévére elkészülhet minden, és ha a szerelvények is elkészülnek, megindulhat egy próbaüzem, melyre a biztonságos üzemeltetés miatt van szükség.

A város képe az építkezés során, illetve annak befejeztével jelentősen átalakul, mint ahogy a közlekedés is. A legtöbben talán arra kíváncsiak, hogyan, és hol lesznek a megállók, mondta Hegedűs Zoltán.

A tram-train Népkert állomásnál tér le a Szeged-Békéscsaba vasúti vonalról – itt váltanak dízelből villamos üzemre is a szerelvények – ahol két vágánypárt építenek az állomás épülete mögött. A fel-leszállást egy peronszigetről lehet elvégezni. Az út túloldalán pedig jókora autóparkoló kap majd helyet.

Megálló épül az Ady és a Bartók sarkára, a strand jó megközelíthetőségét is segítve. Itt egy vágány fut majd, a peron és sín az út közepén kap helyet. Természetesen az Ady utca burkolatának szélesítésére lesz szükség. Az Ady végén található körfogalom sajnos útjában lesz a vonalnak, így az ott található köztéri alkotás más, méltó helyre kerül.

Következő megálló a Hősök terén kerül kialakításra. A mostani buszmegálló másik, tér felöli oldalán fut a sín, közelében pedig egy még nagyobb kerékpártárolót is kialakítanak. A Hősök teréről a Szőnyire kanyarodik a vágány, nagyjából a jelenlegi kerékpárút helyén. A vonal a Sarokház előtt kanyarodik el, és mint rákérdezünk, ennek nem lesz útjában a Szántó-Kovács szobor.

A Kossuth téri megálló tulajdonképpen az Andrássy elején kap helyet. Itt dupla vágányt építenek két oldalt peronokkal, ugyanakkor a személygépkocsi parkolás az utcában megszűnik, sőt behajtani is csak engedéllyel lehet, az itt található lakásokhoz, vagy üzletekhez. A Szent Antal utcai kereszteződéshez egy mini körforgalom kerül, mely megkönnyíti a közlekedést a Szent Antal utca felé.

Nem lesz körfogalom az Emlékpontnál, itt marad a mostani közlekedési rend, jelzőlámpákkal, viszont a lámpák úgy lesznek beállítva, hogy a tram-train mindig szabad utat kapjon. Újabb körforgalom, a Teleki-Kinizsi-Táncsics kereszteződéshez hasonló dupla épül a Petőfi-Andrássy-Bocskai sarokra, mely a két utcáról való kikanyarodást könnyíti meg, bár a 47-es elkerülő lekészültével vélhetően kisebb forgalommal találkozhatunk a Kaszap és a Kutasi út felől – tette hozzá Hegedűs.

Az utolsó előtti megálló a Kálvin téren lesz a Bercsényi utca torkolatától majdnem a szökőkútig. A vágány és a peron itt is az út közepén kap helyet. Innen a szerelvény úgy kanyarodik a Bajcsyra, hogy a szökőkutat nem, csak mellette található kis zöldövezet egy részét érinti, így ennek áthelyezésére nem lesz szükség.

A végállomás a Nagyállomás előtt kerül kialakításra két vágányon. Itt a szerelvény nem fordul meg, hanem a vezető egyszerűen átsétál a villamos másik végébe és indulhat is vissza Szegedre. A pálya végpontját egyébként úgy alakítják ki, hogy a nagyvasúti pályára is kialakítható lesz a rácsatlakozás, ha valami úgy hozza.

A negyedik új körforgalom még ez előtt a Bajcsy-Tóalj-Kistópart kereszteződésben, a vasúti átjáró előtt épül meg.

A tram train építése még Szegeden is némi átalakítást kíván, ám megállója a két város között csak Algyőn lesz. A vásárhelyi munkálatokon túl Kopáncs és a híd között hatalmas építkezés várható, itt dupla sínpár kerül kialakításra, hogy a tram-train szerelvények egymást és a vonatokat is kerülni tudják.