Mutajuk a most megjelent kormányhatározat főbb pontjait.

Közel egy tucat hódmezővásárhelyi nagyberuházást és fejlesztési tervet támogat meg a kormány a Modern Városok Program keretében – olvasható ki a Magyar Közlöny múlt hét végi számában megjelent határozatokból.

A szöveg felkéri a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy – „lehetőség szerint európai uniós források bevonásával” – biztosítsa a szükséges összeget a tram-tram projekthez, tegye meg az ipari park bővítéséhez és a feldolgozóipari vállalkozások betelepítése érdekében kellő lépéseket, gondoskodjon egy új naperőműpark és az új könyvtár megépítéséről, továbbá intézkedjen a felújításra váró helyi középiskolák ügyében.

A dokumentumban szó esik az úgynevezett minőségi lakáscsere programról, egy, a Zrínyi-laktanyát érintő infrastruktúrafejlesztésről, hovatovább egy új katonai középiskoláról és a városi egészségügyi intézmény honvédkórházzá történő átminősítéséről is.

Mindezeken felül – a külterületeken történt bicikliút-építések – kapcsán felkérést kapott az NFM egy turizmusfejlesztő koncepció megalkotására is.

A fentieken túl a helyi mezőgazdaságot érintő kérdésekről is szó esik a kormányhatározatokban. A Közlöny szerint a kabinet szeretné a várost a régió agrárközpontjává tenni: Hódmezővásárhelyre költöztetnék a Csongrád Megyei Agrárkamarát, létrehoznának egy ösztöndíjprogramot a mezőgazdasági képzésben részt vevő egyetemi hallgatóknak, egyúttal komoly szerepet szánnak a helyi MGK-nak a mezőhegyesi ménesbirtokon dolgozó szakemberek kiképzésében.

(Borítókép: illusztrció; forrás: Vásárhely24)