Járműbeszerzésre további 17,6 milliárd forintot szán a kabinet.

Hivatalosan is zöld utat adott a kabinet a tram-train projektnek: egy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Orbán Viktor miniszterelnök utasította a nemzetgazdasági tárca vezetőjét, hogy biztosítsa a beruházáshoz szükséges anyagi forrást.

A dokumentum 2017-re 7,1, 2018-ra közel 24,3, 2019-re 15,9, 2020-ra 3,4 milliárd forintot irányoz elő. Összesen több mint 50 milliárd forintot.

A hátrozat melléklete szerint a pénz nagy részét (48,6 milliárd forintot) a vásárhelyi munkálatokra, a várost Szegeddel összekötő nagyvasúti pálya rendbe tételére, az algyői állomás és a helyi vasúti híd felújítására, valamint új biztosítóberendezésekre fordítják. (A fennmaradó 2 milliárd forintot egy a Békéscsaba-Szeged-Hódmezővásárhely-Szabadka vasútvonalhoz kapcsolódó előkészítő tervre különítették el.)

Járműbeszerzésre további 17,6 milliárd forint áll a projektért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. rendelkezésére. Ebből az összegből 8 darab dízel-elektromos üzemű tram-train kocsi kell beszerezniük.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Stadler)