Nagy pusztítást végeznek Székkutas környékén. Mivel védett állat, csak riasztásra van lehetőség, azt is kérelmezni kell.

Pár napja írtuk meg, több olvasónk is Székkutason és környékén megjelenő és pusztító varjúhadról számolt be. A vetési varjak nyári, lakott településen való megjelenése szokatlan. A földeken, kertekben, gyümölcsösökben is tetemes károkat okoznak Székkutason.

Portálunk megkeresésére a Kormányhivatal információt kért a Székkutasi Petőfi Vadásztársaságtól, ahol megerősítették, hogy több száz egyedes vetési varjú populáció található a Székkutas határához közeli Körös-Maros Nemzeti Park területén és valóban jelentős mértékű károkozás történik.

A vetési varjú (Corvus frugilegus) védett állatfajnak minősül, tekintettel a természetes életközösségekben betöltött fontos szerepére.Tehát nem vadászható faj.

A vetési varjak kártételének megelőzésével elhárításával kapcsolatban a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett állatfaj kártételének megelőzése érdekében riasztási módszer alkalmazásához. Az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező természetvédelmi hatóság a Szegedi Járási Hivatal.

A vetési varjú riasztásának engedélyét kérelemre a Szegedi Járási Hivatal Hatósági Főosztály II., Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztály engedélyezi. A kérelmet a föld tulajdonosa, használója nyújthatja be.

A termés hatékony védelme érdekében a hatóság az erre irányuló kérelmeket soron kívül elbírálja – tudtuk meg.

a fotó illusztráció: 4.bp.blogspot.com / Patrick J. O’Keeffe