Miklós Péter váltja Árva Lászlót a múzeum igazgatói székében.

Január elsejétől Miklós Péter történész-muzeológus vezeti a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumot – tájékoztatta portálunkat Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense.

A teológus végzettséggel is rendelkező tudományos szakember vezetői megbízatása a következő év végéig szól. Árva László a továbbiakban oktatási tanácsadóként segíti a kommunizmus évtizedeit bemutató intézmény munkáját.

Miklós Péter portálunkhoz eljuttatott életrajza szerint 1980-ban született Szegeden. Középiskolai tanulmányait a Dugonics András Piarista Gimnáziumban végezte. A Szegedi Hittudományi Főiskolán teológiát, az SZTE Bölcsészettudományi Karán történelmet tanult. Két éve a történettudományok doktora.

Miklós PéterForrás: Emlékpont

Az elmúlt évtizedben a Móra Ferenc Múzeum tudományos munkatársaként, a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. vezetőjeként dolgozott. Jelenleg a szegedi egyetem oktatója, valamint a Kodolányi János Főiskola címzetes docense. Tagja a püspöki székhelyen működő egyháztörténeti kutatócsoportnak. Szakterülete a magyar katolicizmus 19-20. századi története, a koalíciós évek párttörténete és politikai élete, valamint Szeged és a dél-alföldi települések hely-, művelődés- és társadalomtörténete. Több mint féltucatnyi könyv, másfél száz publikáció szerzője. Rendszeresen előad különböző tudományos konferenciákon.

Legfontosabb céljának a hódmezővásárhelyi intézmény országos tudományos diskurzusba történő beemelését nevezte meg. Vezetésével az Emlékpont önálló kutatási témák szerint dolgozza fel a jövőben a huszadik század második felének helyi történetét, valamint konferenciákat szerveznek, melyek eredményeit rendszeres és alkalmi kiadványokban kívánja megjelentetni – tudtuk meg az Emlékpont szóvivőjétől.