Tárlatvezetést tartottak helyi fiataloknak az Emlékpont Múzeumban.

Ingyenes tárlatvezetést tartottak általános- és középiskolás diákoknak az Emlékpont Múzeum Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen című kiállításra összegyűjtött korabeli tárgyak, fotók és más dokumentumok között.

A közgyűjtemény tájékoztatása szerint az ismeretterjesztő foglalkozásokon nyolc osztály, összesen mintegy kétszázötven tanulója ismerkedhetett meg behatóbban az ország és benne városunk ötvenhatos történetével.

A tárlaton Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc, az Emlékpont két történésze kalauzolta végig a fiatalokat.

Forrás: Emlékpont Múzeum/Arany-Tóth Attila

A kiállítás első részében a fővárosi utcai harcok helyszíneit idézi meg a macskakövekből, ledöntött Lenin-szoborból, valamint gránátokból és Molotov-koktélos palackokból álló installáció, míg a terem közepén elhelyezett tárlókban a Bethlen Gábor Gimnázium korabeli dokumentumai mellett láthatók az államhatalom által a forradalom leverésében közreműködőknek adott kitüntetések, valamint az események tükrében morbid hatású, 1957-es üdvözlőkártya: Boldog új évet kíván a Karhatalom! – olvasható a múzeum beszámolójában.

A gyűjtemény idén december 16-ig, jövőre január 3-tól az első hónap végéig tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum földszinti kiállítótermében.