Három üveg, több mint 75 éves körtebefőttet őrizgetett a mai napig Szonda Lajosné. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója személyesen utazott le értük.

Ma már a Nyugdíjas Lakóparkban él a vásárhelyi Szonda Lajosné, akinek édesanyja még 1941-ben és 1942-ben tette el azokat a befőtteket, melyeket most felajánlott a Magyar Mezőgazdasági Múzeum részére. Estók János, a múzeum főigazgatója személyesen utazott csütörtökön Hódmezővásárhelyre a páratlan régiségekért.

A körtebefőtteket 1941-ben, ’42-ben és 43’-ban tette el (bár címkézve később lettek) Szonda Lajosné édesanyja, aki akkoriban tanyán élt és gazdálkodott, míg leánya a városon nevelkedett a nagymamánál. A befőttek, tekintettel a világháború időszakának éhinséges éveire, és az eltelt időre, csoda hogy érintetlenül megmaradtak. Marika néni azt is elmesélte, 1963-ban amikor az esküvőjükre készültek, édesanyja fel akarta őket bontani, mivel akkor az esti lagzi előtt délben ebéddel várták a lányos háznál a vendégeket. A fiatal menyasszony ezt nem engedte, mondván, ha 20 évig nem nyúltak hozzájuk, mostmár ne is nyúljanak. Majd mostanában gondolt arra, a korábbi polgármester, ma már kancelláriaminiszter, Lázár János segítségét kéri ahhoz, hogy kerüljön méltó helyre, az utókornak megőrízendő három üveg befőtt.

Estók János, a múzeum főigazgatója az adomány átvételekor kiemelte, intézményük gazdag és páratlan emlékekkel rendelkezik a magyar mezőgazdaság történelméből, ám a máig fennmaradt, régi élelmiszerekben hiányt szenvednek, befőttből pedig csak konzervük van a gyűjteményben, az is jóval fiatalabb a mostaninál.

A három befőttről egyébként – a szakértő gyors szemrevételezése után – kiderült, olyan technológiával „lett eltéve”, hogy minden bizonnyal most is fogyasztható, sőt élvezhető maradt. Természetesen erre nem fog sor kerülni, pedig a befőttek nemrég felkerültek a Facebookra is, ahol arra biztatták a tulajdonost, ne ajándékozza el mindet, egyet legalább egyenek meg.

Marika néni még hozzátette, annak idején a tanyák körül csak szilva, meggy, cseresznye, körte és diófa volt, és mint ezt a körtét, a többi fát sem kellett permezetni, igazi biógyümölcsöt adtak.

A különleges adományt a múzeum is viszonozta, kis ajándék formájában.