Sokszínű programkínálattal készülnek a Csongrád megyei közgyűjtemények a Múzeumok Éjszakájára.

Színes programokkal készülnek a Csongrád megyei közgyűjtemények a június 24-i Múzeumok Éjszakájára. Szegeden a Móra-múzeum előtt kiderül mely lábbeli nyerte a korábban meghirdetett papucsszépségversenyt, röviddel később pedig papucsos felvonulás indul a Dugonics térről.

A Kultúrpalota előtt Kancsár József rendezésében A győzedelmes szegedi papucs címmel zenés történelmi játékkal készülnek a nagyérdeműnek, míg az épületben Így néztek ki ők címmel szegedi képzőművészportrékból nyílik tárlat.

A teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni a füvészkertjébe tervezett éjszakai kalandtúrát is: az egyetemi arborétum vendégeinek térkép és zseblámpa segítségével kell megtalálniuk a kert különböző pontjain elrejtett állomáshelyeket, majd különböző a növény- és állatvilággal kapcsolatos feladatokat oldhatnak meg.

Hódmezővásárhelyen többek közt Péreli Zsuzsa képzőművész csodás kárpitjain látható szimbólumokról tartanak előadást, a zsinagógában pedig a zsidó konyha ételeivel ismerkedhetünk meg.

Új helyszínként a Református Ótemplom is csatlakozott a rendezvénysorozathoz: itt Bán Csaba lelkész tárja majd a reformáció vásárhelyi kincseit az érdeklődők elé, ráadásképp pedig a templomtoronyba is fellépcsőzhetünk, megcsodálva a város esti látképét.

(A teljes vásárhelyi programot ITT olvashatják)

Szentesen a Koszta József Múzeumban A fény régészete címmel nyílik tárlat: a látogatók a legújabb kutatási eredmények tükrében megismerhetik, hogy a természetes fény, illetve a fényjelenségek milyen fontos szerepet játszottak, s milyen nagy hatást gyakoroltak az őskori ember életére.

Természetesen a makói József Attila Múzeum is megnyitja kapuit az év legrövidebb éjszakáján: a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a megyei levéltár anyagából összeállított Erzsébet királyné tisztelete című kiállításukhoz kapcsolódva korabeli viseleteket mutatnak be a hagymavárosiaknak.

Mindemellett egy zongorakoncerttel is készülnek a királyné első magyarországi látogatása alkalmára írt darabokból.