Hernádi Gyula, a városi teniszklub elnöke mesélt nekünk a húszéves egyesület múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Hat csapatbajnoki cím és számos utánpótlás érem, új pályák és nagy építkezések, pörgő turizmus és profi sportélet, Davis- és Winter Kupák, ITF-versenyek és Novak Djokovic első nemzetközi tornagyőzelme – szemelvények a most húszéves Hódmezővásárhelyi Tenisz Club történetéből.

Hernádi Gyula klubigazgatóval beszélgettünk a helyi teniszsport elmúlt két évtizedéről, múltról és jelenéről, egyszersmind a jövő terveiről.

Kezdetek

Húsz éve, 1997 áprilisában alakult meg a Hódmezővásárhelyi Tenisz Club a helyi városháza dísztermében – kezdte a múltidézést az egyesület első embere.

Szavai szerint meglehetősen mostoha viszonyok közt kezdték meg munkájukat. Bár volt négy pálya, öltözők nem, miként az utánpótlás-neveléshez elengedhetetlen edzői stáb sem. A szakembergárda égető hiánya ráadásul rögtön az első tagtoborzók után megmutatkozott, lévén már a nyitókörben 100-110 gyerek jelentkezett az egyesületnél. Lelkes szervezői munkájuknak hála végül sikerült –lényegében hetek, hónapok alatt – orvosolni a problémát: több vásárhelyi és szegedi mester is csatlakozott hozzájuk, így már az indulás évében megtarthatták az első edzéseket.

A sportszakmai munka mellett még 1997-ben elkezdődtek az első építkezések. Rohamléptekkel fejlődött a klubinfrastruktúra, öltözőket és új pályákat húztak fel, szűk egy évvel később pedig a teniszsátor is elkészült, megteremtve ezzel a téli versenysport lehetőségét.

Magyar legendák a vásárhelyi salakon

Hernádi Gyula visszaemlékezései szerint a Hódmezővásárhelyi Tenisz Club a 2000-es évek elején élte aranykorát. A városi csapat feljutott az első osztályba, majd a szuperligába. Szereztek hat országos csapatbajnoki címet, mindemellett számos utánpótlás-éremmel büszkélkedhettek.

Több nagynevű magyar és külföldi sportoló is megfordult itt akkoriban: két évig a vásárhelyi csapat játékosa volt az utóbbi évek egyik legeredményesebb magyar férfi teniszezője Sávolt Attila, játszott itt a 2005-ös Roland Garros egyik negyeddöntőse Victor Hănescu, de egy időben a HTC színeiben teniszezett Bardóczky Kornél és Nagy Viktor is.

Mindezeken felül sorra jöttek az újabb és újabb fejlesztések: 2000-ben átadták a klubházat, lelátó épült a centerpálya mellett, hovatovább elkészült Magyarország akkor két legkorszerűbb keményborítású pályája is. (A US Opennek New York-i teniszcentrumában volt ekkortájt hasonló.)

A kamasz Djokovics vásárhelyi sikere

A fejlesztéseket rangos versenyek követték: két Davis-kupa fordulónak és egy sor profi viadalnak szolgálat házigazdaként ezekben az években a vásárhelyi sportlétesítmény.

Itt kell megjegyeznünk: játszott városunkban (sőt, itt nyerte pályafutása első nemzetközi tornáját) a tizenkétszeres Grand Slam-győztes szerb klasszis, Novak Djokovic is.

Hernádi Gyula szerint az ominózus kupa egy hat állomásos ITF-versenysorozat egyik megmérettetése volt. Az első mérkőzéseket Szolnokon rendezték meg, a rossz idő miatt azonban átköltöztették az egész tornát Hódmezővásárhelyre.

A kamasz Novak a helyi teniszklubban szállt meg az édesapjával. A HTC elnöke úgy emlékszik, egy vajdasági sportvezető közbenjárásával némi kedvezményt is kapott a szobaárból, az akkoriban még meglehetősen nehéz anyagi körülmények közt élő Djokovics család.

A városi klubelnöktől mindazonáltal megtudtuk, nem a szerb klasszis volt az egyetlen sztárjátékos, aki megfordult itt, Hódmezővásárhelyen. Meccselt már városunkban a bombaerős adogatásairól ismert horvát legenda, Ivo Karlovic, vagy épp a női tenisz új üstököse Olga Danilović is. (Utóbbi épp az idén állt pályára nálunk egy pénzdíjas versenyen.)

Amatőrök, fiatalok és profik.

Amatőr sport, utánpótlás-nevelés és profi versenyek – ezt a három területet nevezte meg Hernádi Gyula a Hódmezővásárhelyi Tenisz Club fejlesztési terveinek sarokköveiként.

Az amatőr tenisz régi és örök szívügye a klubnak, de versenysport kapcsán is elmondható, nem csak múltja, jelene is van egyesületnek – több Winter Kupának illetve más rangos (sok tízezer dolláros) ITF-tornának adtak otthont csak az utóbbi egy-két évben.

Az elnök hangsúlyozta, az ilyen versenyek lebonyolítása rendkívül komoly szervező munkát igényel, rigorózus előírások vonatkoznak minden apró részletre. Szerencsére kiváló kapcsolatokat ápolnak a város és a helyi idegenforgalom képviselőivel, mindig számíthatnak a támogatásukra. (Hozzátette, a teniszklub is rengeteget tesz a helyi sportturizmusért, Argentínától Új-Zélandig, Svájctól Egyiptomig a világ szinte miden tájáról fogadnak vendégeket a versenyeiken.)

Az utánpótlás-sport kapcsán elmondta, egyebek közt ingyenes pályákkal, családi napokkal és nyári táborokkal igyekeznek becsalogatni a fiatalokat a Szabadság téri teniszcentrumba. Most vasárnap is lesz egy nyílt napjuk: augusztus 20-án egész napos játékos programokkal várják a sportpályára kilátogatókat.

Elhangzott ugyanakkor, nagy szükségük lenne egy állandó – azaz az egyesület alkalmazásában álló – hivatásos edzőre. Reményeik szerint sikerül meggyőzniük a szövetséget, hogy biztosítson erre kellő anyagi keretet.

A jövő infrastruktúra-fejlesztő beruházásairól szólva úgy nyilatkozott, tervbe vették az automata öntözőrendszer korszerűsítését, illetve a csarnok felújítását is. Utóbbi egy komolyabb és költségesebb projektnek ígérkezik, mindazonáltal a Magyar Tenisz Szövetségtől már kaptak ígéreteket.