A Bocskai-dandár egyenruhásai kísérték a magyar híveket Lourdesban.

Május végén tartották az 59. Nemzetközi Katonai Zarándoklatot a franciaországi Lourdes-ban. A rendezvényen részt vett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara is.

A francia-spanyol határ közelében, a Pireneusok hegység vonulatai között fekvő Lourdes a katolikus hívők egyik legismertebb kegyhelye. Eredete 1858-ig nyúlik vissza, amikor a település melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a 14 éves Bernadette Soubirous-nak tizennyolc alkalommal jelent meg Szűz Mária. A barlangban található forrásnak csodatévő erőt tulajdonítanak, és már a 19. században is tízezrek látogatták évente. A katonai zarándoklatok 1958-ban kezdődtek meg, magyar katonák először 1991-ben vettek részt a nemzetközi rendezvényen, hivatalosan pedig 1994 óta képviselteti magát a Magyar Honvédség a minden év májusában megtartott zarándoklaton.

Forrás: Honvédelem.hu/Szűcs László

Az idei rendezvényen közel 13 ezer katona és nagyszámú civil vett részt, több mint 40 országból. Magyarországról 93 zarándok – többségében katonák – érkezett, akiket ezúttal az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara kísért el Kovács István őrnagy, karmester vezetésével Lourdes-ba.

A közel kétezer méter hosszú úton – amit 1912-ben kezdtek el építeni -115 darab, két méter magas szobor ábrázolja a keresztút tizennégy állomását. Érdekesség, hogy a tizedik stációt Magyarország adományából készítették el 1912-ben. Ezt kétnyelvű, magyar koronás címeres bronztábla jelzi is. A részvevők mind a 14 stációnál elmélkedő imádságokat mondtak, a keresztet a zarándokok egymást váltva vitték.

A városban a részt vevő országok zarándokait kísérő zenekarok – köztük a hódmezővásárhelyi katonazenekar is – koncertekkel, valamint látványos gyepshow-kkal szórakoztatták több helyen is az érdeklődőket.