"Egyre nehezebb mentálisan tolerálni a járványhelyzetet és a korlátozásokat, sok jelenség már a kifáradás következménye, de sokkal tovább bírjuk, mint gondoljuk!" - jelentette ki Dr. Grezsa Ferenc pszichiáter, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezetője a Rádió7 szerdai Közös nevező műsorában.

A pszichiáter hangsúlyozta, szakmai ismeretei miatt mélyen meg van győződve, hogy az emberek teherbíró képessége jóval nagyobb mint gondolják. Hozzátette, ennél a mostani helyzetnél jóval súlyosabb megpróbáltatásokat is átéltek már a közösségek, háborúkat, forradalmakat. Ugyanakkor nálunk nincs azért akkora korlátozás, mint sok más országban, bejárhatunk a munkahelyeinkre sokan, kijárhatunk az utcára, és az oktatásban is van olyan terület, ahol jelenléti oktatás zajlik.

Ugyanakkor valóban, sok olyan jelenség van, amely arra utal, hogy kezdünk kifáradni. A hangulatzavar, a depresszió kockázata megnőtt, a feszültségoldásnak az egészségre káros módjai pedig gyakoribbá váltak, akár a több dohányzásról, több alkoholfogyasztásról, vagy a nyugtatók, altatók szedéséről legyen szó. Egyébként sem egyforma sem a stressztűrő képességünk, sem az érzelmi teherbírásunk. Az esetlegesen új, vagy elmélyült káros tevékenységeinkre egyrészt oda kell figyelnünk, mert hosszabb távon súlyos egészségkárosító hatásai vannak,  másrészt meg kellene tanulnunk azt, mivel lehet a bezártság és a korlátozások negatív hatásait ellensúlyozni.

A szakember véleménye szerint például az együttélő személyek közötti kapcsolat elmélyítésével lehet ezt orvosolni, kiemelten nagy szerepe van a személyes kapcsolatoknak most, illetve nagy-nagy óvatossággal és körültekintéssel kezelni a közösségi oldalakon megjelent tartalmakat.

A megnövekedett családon belüli erőszakkal kapcsolatban a pszichiáter elmondta, nem a járvány, vagy az összezártság miatt lettek sajnos gyakoribbak ezek a jelenségek, az összezártság csak felerősíti az agresszív hajlamot, ami egyébként is benne van az egyénben.

Közösségi média, a torzított valóság

Véleménye szerint a közösségi média rendkívül negatív hatásai kerültek előtérbe, de nemcsak a járvány kapcsán,  most azonban különösen. Az összezártság, a korlátozottság miatt gyakran jóval több időt töltünk el a közösségi felületeken, mint kellene, és itt ráadásul olyan manipulatív vagy fals információk jelennek meg, amik csak ártanak. Emellett nincs meg a többségben a kritikus médiafogyasztás, pedig nagyon fontos lenne, hogy ne adjunk hitelt minden ott látott információnak. Vegyük figyelembe saját tapasztalatainkat, ismereteinket, használjunk olyan forrásokat “hírszerzésre”, amelyek hitelesek, megbízhatóak, ne higgyünk el mindent, ami a közösségi websiteokon felbukkan, mérlegeljünk, kezeljük fenntartásokkal!

A fény az alagút végén

Dr. Grezsa Ferenc kiemelte, egyértelműen az oltóanyagok jelentik a fényt az alagút végén. Minden, kivétel nélkül minden oltóanyag hatásos! (Ő maga mindig hiteles forrásokból, általa hitelesnek ítélt szakemberektől tájékozódik). És az, hogy az életünk mikor térhet vissza a régi kerékvágásba, nagyon nagy mértékben rajtunk múlik. Minél többen oltatják be magukat, annál hamarabb enyhülnek a korlátozások, majd meg is szűnnek, hiszen a vírus így elgyengül és meg is szűnhet.

A szakember hozzátette, az, hogy egyre többen szeretnék beoltatni magukat is bizonyítja, az oltóanyagok biztonságosak, hiszen akik már megkapták, azokon tapasztalják az emberek, hogy semmiféle problémát nem okozott a vakcina és kezdenek bízni. Ugyanakkor igen káros az, hogy a közéletben támadják a nem szakemberek az oltóanyagokat, ezzel bizalmatlanságot keltve az emberekben. Véleménye szerint sajnos évek óta zajlik, hogy a közéleti szereplők ellenfeleiket negatívan minősítik, ily’módon most a saját csapdájukba is esnek, estek, hiszen ha eddig negatívan tüntettem fel és savaztam, akkor most már nem ismerhetem el például azt, mennyire jó intézkedések születnek születtek, vagy hogy amikor az unióból nem érkeztek megfelelő mennyiségben oltóanyagok, akkor Magyarország keletről azonnal beszerzett egy ugyanolyan jó minőségű és hatásos vakcinát.

Pásztori, 2021. február 19.
Nõvér elõkészíti a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a második adag oltása napján Pásztoriban, a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központban 2021. február 19-én.
MTI/Krizsán Csaba

Ellenérzés a keleti vakcinával kapcsolatban

Sokan elutasítják a keletről érkező vakcinát, ennek miértje a pszichiáter szerint egy kulturális jellemzőnkben keresendő. Keletről jöttünk, érkeztünk és valahol kelet és nyugat között telepedtünk le. Keletről korábban sok fenyegetés érkezett, elég csak a törököket vagy az oroszokat említenünk a történelmünkből. Mindig a nyugattól vártuk a megváltást, a segítséget, de – és nem feladva a nyugat iránti bizalmunkat – fel kell ismernünk, hogy a világ átrendeződött, India például az informatikában világhatalom, Kína pedig hamarosan meg fogja előzni az USA-t a termelésben.

A koronavírus, a járvány másik üzenete, avagy itt az idő, hogy…

Sokan felteszik a kérdést, Isten miért bocsájtotta ránk ezt a szörnyű helyzetet. De akik nem istenhívők, azok is elgondolkodnak ezen, hogy miért. Grezsa Ferenc szerint a járvány egy ajándék is, rávilágít(hat) arra, hogy másképp kellene talán élnünk, és hogy talán eddig olyan értékekben hittünk vagy űztük azokat, amelyek nem is valódi értékek. Talán ideje átértékelni az életünket, és szerényebben élni egy mélyebb, tartalmasabb életet, és megújulhatunk. Emellett megtanulni ebben a helyzetben bízni önmagunkban és a másikban, nagyon fontos lenne most.

Ha vége lesz a korlátozásoknak, járványnak, akkor bummbele?

A pszichiáter figyelmeztetett, ha visszatér életünk a régi kerékvágásba, azt is fel kell dolgoznia a léleknek. Ha nyakló nélkül megyünk majd mindenfelé, az galibákat okozhat, mert mint ahogyan a fájdalmat, a rosszat fel kell dolgoznunk, úgy a hirtelen jött örömöt is. Óvatosan…fokozatosan.

Fotók illusztrációk, borítókép archív